szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy, hamarosan a kormány által tárgyalandó előterjesztés szerint hét évre visszamenőleg különadót vethet ki a kormány azokra az útépítő cégekre, amelyek 100 millió feletti közbeszerzést nyertek. Ebből finanszírozna egy közelgő brüsszeli büntetést.

Tizenöt százalékos különadót vetne ki a kormány 7 évre visszamenőleg azokra az útépítő cégekre, amelyek 2007 óta 100 millió forint feletti közbeszerzést nyertek – írja a 444.hu egy, a birtokába került törvénytervezetre hivatkozva. A portál úgy tudja, a tervezetről hamarosan tárgyal a kormány.

Az előterjesztés szerint a 15 százalékos különadót a cég nettó árbevétele, illetve a 2007. január 1. és 2014. december 31. között elnyert útépítési közbeszerzések után kellene megfizetni.

Nagyon sok cég, útépítés, közbeszerzés lehet érintett.

©

A portál úgy tudja, a kormány ebből finanszírozná a közelgő legújabb EU-s büntetést. Tavaly óta több területen is felfüggesztette Brüsszel az EU-s támogatásokat, mert a bizottság szerint nem lehetett volna útépítésekkor kikötni, hogy csak az pályázhat, akinek a közelben van aszfaltkeverő telepe. Ez 2007 óta szerepelt a kiírásokban, nem véletlen tehát, hogy az adót is ettől az évtől akarják beszedni.

Magyarország 60 és 90 milliárd forint közötti büntetésre számíthat. Ez azonban nem biztos, hogy teljesen elveszett pénz lenne, mert elvben más pályázatokra (ha lenne rá idő) át lehetne csoportosítani.

A terv szerint tehát cégeket büntetnének adóval egy olyan hiba miatt, amelyet az állam, kormány (a szocialista-szabad demokrata, illetve az Orbán-kormány) követett el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!