szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A mobilos jelenlét ma már szinte elengedhetetlen a vállalatok számára, hiszen az informatika fejlődésének köszönhetően mára rengeteg eszköz van, amely webes böngészésre alkalmas.

Ugyanakkor nem elég meghozni a döntést, hogy legyen mobileszközről elérhető oldal, de felmerül a kérdés, hogy önálló mobil applikációt hozzanak létre vagy a meglévő honlapot tegyék reszponzívvá. Vagyis utóbbi esetében egyetlen honlapja lesz a vállalatnak, de annak megjelenítése rugalmasan alkalmazkodik a kijelzőkhöz, így a PC-n, tableten, okostelefonon vagy bármely más eszközön jól olvasható módon jelenik meg a tartalom. A reszponzív design lényege, hogy a cég weboldala másképp reagál az egyes képernyőméretekre: elemeinek szélessége lecsökken, a menüpontok összerendeződnek, a korábban 4 oszlopos megjelenés végül fokozatosan 1-re csökken, de a weboldal funkcionalitása megmarad.

Nem tudja, hogy az ön weboldala vajon reszponzív-e vagy sem? Mindössze annyit kell tennie, hogy elkezdi lekicsinyíteni a böngésző méretét számítógépén. Amennyiben nem változik a weboldal megjelenése, akkor az oldal nem reszponzív. Azonban mielőtt gyors lépéseket tenne ennek megváltoztatására, érdemes számba venni, hogy Önnek tényleg ez a megoldás-e a legkézenfekvőbb, ugyanis ez a tartalomközlés céljától függően változhat.

Ha a cége weboldala információkat szolgáltat vagy márkát épít és fontos, hogy az oldal minden eleme minden eszközön ugyanúgy nézzen ki, vagy nagyon hasonlóan, akkor valóban a reszponzív dizájn a befutó. Azonban ha egy web alkalmazásról van szó (szöveg- vagy képszerkesztő, játék stb.) és a különböző eszközöket releváns megjelenítéssel akarjuk kiszolgálni, akkor a válasz: adaptív design. Az adaptív designt leginkább mobil alkalmazásokban, azaz mobile app-okban használják. Itt az a fontos, hogy az alkalmazás egyes elemei az adott eszközre legyenek kalibrálva. Például egy játékban a háttér gazdagsága alkalmazkodjon az őt futtató eszköz képességeihez.

Az adaptív design nagyobb testreszabhatóságot ad, ezzel szemben a reszponzív webdesign ugyanazt az oldalt adja, csak épp átméretezve. Viszont az előbbi komplexitása és időigényes karbantartása miatt nagyobb befektetést is igényel. Amíg egy oldal átdesignolása kapcsán százezres költségről beszélhetünk, addig egy mobil app lefejlesztése 1 millió forintnál kezdődik. A kettőt kombinálni is lehet, ami akkor lehet releváns, ha az oldalunk tele van nagy képekkel és videókkal, amit az adaptív design betöltési sebességével szeretnénk élvezhetőbbé tenni.

Összességében elmondható, hogy a jó választás az oldal céljával van összefüggésben. Annyi azonban biztosan kijelenthető, hogy a mobilra optimalizált oldal kötelező gyakorlat, amit a felhasználói szokások indokolnak: ma Magyarországon már a legnépszerűbb közösségi oldalt is többen keresik fel telefonjukon keresztül, mint ahányan PC-ről.

A marketingtevékenységek megtervezése és kivitelezése nem egyszerű feladat. Önnek könnyen megy, vagy nehezen? Mesélje el nekünk! Kérjük, kérdőívünk kitöltésével segítse munkánkat!


Ha szeretne más érdekes hírről is olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

 

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!