szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Úgy tűnik, a nagy presztízsű, sok tanulást igénylő hivatások egy részét nemcsak Magyarországon fizetik alul.

Egy amerikai üzleti magazin összeszedte, hogy az USA-ban melyek azok a szakmák, amelyeknek magas társadalmi elismerése, de ehhez képest nagyon keveset fizetnek. Az alábbi összeállítás hazai szempontból is érdekes lehet. Egyrészt rávilágít arra, hogy Amerikában a magyarországi fizetésekhez képest milyen sokat keresnek az ezekben a szakmákban dolgozók (pl. egy egyetemi tanár), még akkor is, ha a megélhetési költségek az USA-ban jóval magasabbak, mint itthon. Másrészt Amerikában – de valószínűleg az egész világon – mennyire alulfizetettek ezek a nagy presztízsű, csúcsértelmiségi szakmák. Az amerikai fizetések mellett (havi nettóban, forintra átszámolva) összehasonlításul közöljük a jelenlegi magyar alapfizetéseket is (havi nettóban) a fizetesek.hu statisztikája alapján. Mindkét szám az állami alapfizetésre vonatkozik.

Egyetemi tanár

Az egyetemi tanárok PhD-fokozattal rendelkeznek. Legalább 8-10 évet tanultak, hogy taníthassanak, és tudományos munkát végezzenek. Ők nevelik ki a jövő értelmiségeit, így felelősségük és társadalmi elismertségük mindkét országban magas.

USA: nettó havi 1,4 millió forint, nyelvészet és irodalom tanszék
HU: nettó havi 300 ezer forint, bölcsészkar

Pszichológus

A pszichológusok egyetemi bölcsész diplomával rendelkeznek, és legalább 8-10 évig tanulnak. Tevékenységük szerteágazó, állami alkalmazottként főként kórházakban, iskolákban dolgoznak. Szakpszichológusként komoly szerepük van a mentális betegségek gyógyításában, így társadalmi szerepük felbecsülhetetlen.

USA: nettó havi 1,4 millió forint
HU: nettó havi 150 ezer

Látszerész

Az optometrista felsőfokú szakirányú képzés elvégzése után szerezhető meg. Az optometrista megvizsgálja a szemet, szemüveget, kontaktlencsét ír fel, tanácsot ad a látásjavító eszközök használatához és a különböző helyiségek megvilágosításához.

USA: nettó havi 2,2 millió forint
HU: nettó havi 166 ezer forint

Építészmérnök

Az építészek egyetemi diplomával rendelkeznek, és épületeket terveznek. Magyarországon általában vállalkozóként, saját irodában vagy alvállalkozóként, más irodáknak dolgoznak. Ugyanakkor az építészek egy része állami alkalmazott, itthon és az USA-ban is.

USA: havi nettó 1,4 millió
HU: havi nettó 222 ezer forint

(Business Insider)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

KAP: a kínai vakcina kompatibilis lesz az Android-eszközökkel

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban

Hétmillió eurós befektetés a Codecoolban