szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Letették egy bivalytelep alapkövét Mezőtúron, ha elkészül, bivalymozzarella készül majd a tejükből Gyomaendrődön.

Alapkőletételi ünnepséggel megkezdődött egy bivalytelep komplexum építése pénteken Mezőtúron. Az olasz-magyar tulajdonú Italiagro Kft. több éve érlelt tervei szerint az ott tartott állatok tejéből eredeti bivalymozzarellát készítenek.

A bivalytelepet a helyi önkormányzat által adott 2,3 hektáros telken alakítják ki, ezzel a tovább is bővíthető területtel a város is tulajdonrészt szerzett a gazdasági társaságban. A komplexum felépítésére a vállalkozás 80 millió forintos szerződést kötött a kivitelezésre - mondta el Herczeg Zsolt fideszes polgármester.

Az Italiagro az önkormányzat tulajdonában lévő mintegy 70 hektáros legelőt szeretné használni, ettől a város nem zárkózik el, de a terület tulajdonjogát megtartja. A bivalytelepre várhatóan 2015 tavaszán érkezik az első 50 állat Nápoly környékéről, a teljes állomány 250-300 darabos lesz.        

Az olasz befektető együttműködni kíván a gyomaendrődi Bethlen Gábor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskolával, a sajtkészítés az iskola sajtüzemében kezdődik majd, a felek azonban oktatás terén is közös munkát terveznek. 

Az első ötven bivaly tejhozamának feldolgozása még a gyomaendrődi sajtüzem feladata lesz. Néhány éven belül azonban várhatóan megépülhet a mezőtúri telepen egy sajtüzem, ahol a mediterrán konyha királynőjének is nevezett mozarellát készíteni fogják.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!