szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy közös térképen visszakereshetővé válnak a korrupcióval, pénzmosással, adócsalással és egyéb bűncselekményekkel összefüggésbe hozható cégek.

Sokszor szinte lehetetlen kideríteni, ki áll a sötét ügyleteket bonyolító cégek mögött, ki a valódi tulajdonos. A bűncselekményeket elkövető, hatalmas károkat okozó cégek mögött egy másik cég, majd egy harmadik áll, így a tulajdonosi háttér sokszor egy végtelen Matrjoska-babához hasonlít: a szálak vagy egy strómannál, vagy pedig egy olyan offshore-paradicsomban végződnek, ahol a cégalapításhoz nem szükséges megadni a valódi tulajdonos nevét – írja az atlatszo.hu.

Azonban világszerte egyre több vezető politikus fedezi fel, hogy a tulajdonos névtelensége – mint jogi lehetőség – mekkora károkat képes okozni. A kutatás nehézkessége ellenére számos céges hálózatot sikerült feltárni, azonban nem minden ügyből lesz kerek, publikálható sztori, így a feltárt tulajdonosi háttereket bizonyító iratok gyakran a fiókban maradnak. Ez azért probléma, mert így az információkat más újságírók nem tudják használni, pedig bármilyen, első pillantásra akár érdektelen adat értékes darabja lehet annak a kirakósnak, amit egy ilyen cégháló felderítése jelent.

Erre a helyzetre kínál megoldást a Global Witness által a napokban elindított The Great Ripoff projekt, melynek lényege, hogy említett cégeket – valamint az általuk elkövetett bűncselekmények rövid, angol nyelvű leírását – egy térképen teszi közzé. Az olvasók, aktivisták és újságírók pedig további cégneveket, tulajdonosokat és sztorikat küldhetnek be, amiket az ellenőrzés után szintén közzétesznek az oldalon.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!