szerző:
hvg.hu

Sajtótájékoztatót tartott Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi adócsomagról. Egykulcsos személyi jövedelemadó még nem jön, a házasságkötést viszont adókedvezménnyel ösztönzik, folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok. A különadók maradnak, sőt, a távközlési adó kiterjesztését javasolják: az internetszolgáltatókat is bevonják a körbe. A kitiltásos botrányra érkező egyik kérdésre Varga elmondta, hogy Vida Ildikó NAV-elnökkel olyan megállapodást kötött, amely szerint minden, a munkavégzését befolyásoló döntésről tájékoztatást ad, és a miniszter szerint eddig még nem kapott semmilyen ilyen információt.

Ez az adórendszer már bizonyított – jelentette be Kurucz Éva kormányszóvivő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterrel közös tartott sajtótájékoztatóján, ahol bejelentették a jövő évi adócsomagot. A különadók maradnak a kormányszóvivő szerint, aki elmondta azt is, hogy kedden beterjesztik az Országgyűlésnek a 2015-ös adócsomagot.

A kormányszóvivő szerint a családi adókedvezménnyel minden egyes évben 180 milliárd forint maradt a családoknál, most ez 230 milliárd forintra nő. A fiatal párok házasságkötését adókedvezménnyel ösztönzik: havi 5 ezer forint kedvezményt kapnak egy éven keresztül a kormányszóvivő szerint. A második gyermek vállalásának ösztönzése érdekében növeli a kedvezményt a kormány. Kurucz kiemelte, hogy ez 2016-tól 2019-ig több lépcsőben valósul meg. Négy év alatt fokozatosan a kétszeresére, 10 ezer forintról 20 ezerre emelik gyermekenként a kedvezmény mértékét.

Folytatódnak az eddig folyamatok

2015-ben az adórendszer célja a tervezhetőség, illetve az, hogy segítse a gazdaság növekedését – fejtette ki Varga Mihály. A munkavállalás és gyermeknevelés mellett az adórendszer célja a gazdasági növekedés elősegítése. Azt hangsúlyozta, mennyire fontosnak tartja a kormány a gazdaság fehérítését, a vállalkozói terhek csökkentését. A társasági adó változatlan szintű lesz (10, illetve 19 százalék). A kormány határozott célja az, hogy egykulcsos legyen a társasági adó. Amint a gazdasági teljesítmény ezt lehetővé teszik, meglépik.

Az adórendszer súlypontját áthelyezték Varga szerint a fogyasztást terhelő adókra, és ez változatlan lesz jövőre is. Az előző ciklusban az egykulcsos, családi adórendszer bevezetésével jelentősen csökkentek az élőmunka terhei a miniszter szerint.

A gazdasági növekedés elősegítése érdekében javítják a gazdálkodói környezetet, csökkentik az adminisztratív terheket. Folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok, miként a munkahelyvédelmi akció is, amelynek keretében eddig 890 ezer embernek tudtak segíteni járulékkedvezménnyel. Ezt a rendszert akarják kibővíteni úgy, hogy a részmunkaidőben dolgozó kisgyermekes szülők után is nagyobb kedvezmény járjon: bruttó 100 ezres határig lehessen ilyen kedvezményt érvényesíteni az anyuáknál.

2015-ben is folytatódik a gyed extra Varga elmondása szerint. Társasági adóaalap-kedvezményt vehetnek igénybe a felsőoktatási intézményt támogató vállalkozások. A sport területén megmarad a tao-kedvezmény, ám ez kibővül a felsőoktatás területével.

Az áfa általános kulcsa változatlan, 27 százalék marad. Öt százalékra csökkentették az élő és félsertésre vonatkozó áfát, ez jó a termelőknek, húsiparnak is, emlékeztetett Varga. Jelentős méredű fehéredés tapasztalható az ágazatban. Az élő és félsertés áfájához hasonlóan ugyanilyen szintre csökken a kulcs a szarvasmarha, juh, kecske tekintetében. A feldolgozók és termelők által fizetett áfa fog csökkenni, de azt várják, hogy a fogyasztói árban is csökkenés következzen be. A beszerző és az értékesítő szövetkezeteknek eközben nem kell majd helyi iparűzési adót fizetniük.

©

Barátkozzunk meg a kifejezéssel: netadó

A feketegazdaságra kitérve Varga elmondta, folytatni szeretnék a korábban megkezdett intézkedéseket. Fontos, hogy a jövőben is szűkítsék az adócsalók mozgásterét, és hogy visszaszoruljon a feketegazdaság. Számos konkrét intézkedés lesz: ilyen lesz például a láncolatos áfacsalások érdekében megfogalmazott javaslat, mely szerint a tételes áfaösszesítő határát csökkentik 1 millió forintra 2 millió forintról. Az újonnan alakuló cégeknek emellett havonta áfát kell bevallaniuk. 2015-től felállítják az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszert, így az lesz a cél, hogy ne lehessen olyan árut forgalomba hozni, amelyről az adóhatóság nem tud. Ennek az előkészítése most zajlik. Varga szerint jelentős mértékben segítheti azt, hogy az áfacsalások ellen fellépjenek.

A különadókról Varga elmondta, a kormány gazdaságpolitikája változatlan. Nincs ok, hogy ezen az adópolitikán változtassanak. A különadókra kitérve Varga elmondta, hogy marad a bankadó, marad a reklámadó, a kormány pedig a távközlési adó kiterjesztésére ad majd javaslatot. Az internetszolgáltatásokra terjesztik ki utóbbi esetében. Ennek pontosítása történik meg a ma benyújtott jogszabályokban.

Kérdésre válaszolva Varga megerősítette, biztosan kiterjesztik az online pénztárgépeket bizonyos szektorokra. Az még nem dőlt el, hogy mely területeken.

Vida Ildikó Vargának nem mondott semmit

A reklámadó ügyében a kormány nem tervez változtatást – mondta el Varga kérdésre válaszolva. Ami a kitiltási botrányt illeti, Varga elmondta: Vida Ildikó már elnök volt a NAV-nál, amikor olyan megállapodást kötött vele, amely szerint minden, a munkavégzését befolyásoló döntésről tájékoztatja, és a miniszter eddig még nem kapott semmilyen információt az adóhatóság első emberétől. Ilyen alapon a minisztérium több száz munkavállalóját kérdezhetném meg, hogy kiket tiltottak ki – fejtette ki Varga. A miniszter szerint ha az amerikaiaknak valakivel Magyarországon problémájuk van, akkor az információt a rendelkezésükre kell bocsátaniuk.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kivándorolt egy családtagja? A médiahatóság segít a karácsonyi csomagküldésben

Kivándorolt egy családtagja? A médiahatóság segít a karácsonyi csomagküldésben

Nem vicc, jön a videojáték, amelyben Jézus Krisztusként tehetünk csodákat

Nem vicc, jön a videojáték, amelyben Jézus Krisztusként tehetünk csodákat

A sarkköri kutatóknak összemegy az agyuk

A sarkköri kutatóknak összemegy az agyuk

Impeachment: megvan, mivel vádolják Trumpot

Impeachment: megvan, mivel vádolják Trumpot

Az Apple tudja fokozni: 120 000 forintot kérnek pár kerékért

Az Apple tudja fokozni: 120 000 forintot kérnek pár kerékért

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama

Beindult a szülés, rendőri felvezetést kapott a kismama