szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár az IT eszközeik lassú bővülésről számolnak be a kkv-k, árbevételüknek még mindig csak elenyésző részét, legfeljebb 2 százalékát költik ilyen jellegű beruházásokra.

Lassú növekedés az IT eszközpark-beruházások terén, készpénzes finanszírozási forma az élen a bérleti konstrukciók előretörése mellett – derül ki a Rentaserver Kft. hazai kkv-k és nagyvállalatok körében végzett 2014-es kutatás eredményeként megszülető „IT Finanszírozási Indexből” és 2015-ös Barométerből. A kutatásból kiderül, hogy 2013-ban a legtöbb cég (55,8 százalék) az árbevétel mindössze 1-2 százalékát költötte IT eszközökre. Míg a kkv-k fele ad hoc frissíti eszközparkját, addig a nagyvállalatok tervezettebben működnek – 60 százalékuk 1 és 8 év között, ezen belül is 28 százalékuk 4 és 8 év között hajt végre jelentős eszközparkfrissítést.

A megkérdezett vállalatok közel 80 százaléka véli úgy, hogy jövőre IT beruházásaik stagnálni, közel 17 százalékuk szerint kismértékben növekedni fog, és csak 2,5 % tervez jelentős bővítést. Az IT beruházások növelését, illetve stagnálását/csökkenését jelző arányszám alapján az IT Beruházási Barométer 0,25, azaz négyszer annyi cég tervezi szinten tartani vagy csökkenteni beruházásait, mint amennyi növelni. (Ha az IT Beruházási Barométer magasabb, mint 1, akkor beszélhetünk pozitív kilátásokról.) A cégek leginkább hardverekben és szerverekben gondolkoznak (mintegy 15-15 százalék) bár a mobil eszközök, hálózatok, szoftverek szintén népszerűek. A kkv-k közel 90 százaléka 2 millió frint alatti, a megkérdezett nagyobb szervezetek harmada 2-25 millió forint közötti IT fejlesztést tervez.

„2015 fontos trendje lesz a bérleti lehetőségek előretörése. A pályázati pénzeket nem érzik biztosnak és tervezhetőnek a cégek, míg bérlettel akár „házi” IT beszállítójukon keresztül is tudnak beszerzést eszközölni. Nem elhanyagolható újdonság az sem, hogy már szoftvereket is lehet ily módon beszerezni, ez szintén piacbővítő erővel bírhat” – mondta a kutatást végző, IT eszközök bérbeadására szakosodott Rentaserver Kft. ügyvezetője, Székely Balázs.

A Spiceworks 1100 fős, IT szakemberek körében végzett nemzetközi (Észak-Amerika, Európa, Közel-Kelet, Afrika) kutatásának eredményei alapján, amely szerint a megkérdezettek 42 százalék már növelni kívánja IT büdzséjét, és csak 16 százaléka csökkentené, látható, hogy a hazai piaci folyamatok egyelőre nem követik a nemzetközi trendeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Színészek álltak ki az SZFE-s diákok mellett: "Szüleik mellett szüleik" lesznek

Színészek álltak ki az SZFE-s diákok mellett: "Szüleik mellett szüleik" lesznek

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Közel hatvanmillió forintnyi kábítószert foglaltak le a rendőrök egy buszon

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában