szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az adriai olaj- és gázlelőhelyek feltárására és kitermelésére kiírt horvátországi tenderre a Mol leányvállalata, a horvát INA, az olasz Eni, az osztrák OMV, az amerikai Marathon Oil és MedOil , továbbá a skót Cairn Energy adott be pályázatot – közölte a Poslovni Dnevnik című horvát napilap szerdán.

A fenti vállalatok mindegyikének komoly tapasztalatai és referenciái vannak, már vettek részt hasonló projektek kivitelezésében, komoly geológiai ismereteik vannak, elég pénzügyi potenciállal rendelkeznek, továbbá a legszigorúbb környezetvédelmi előírásokat is tiszteletben tartják – írta a lap.

A "legnagyobb játékos" mind közül az olasz Eni, évi 130 milliárd eurós árbevételével a világ 20 legnagyobb olajvállalatának egyike.

A hat érdeklődő 29, egyenként 1000-1600 négyzetkilométeres terület feltárására jelentkezhetett, az Adria Horvátországhoz tartozó északi részén nyolc, a középső és a déli felségvizeken pedig 21 lelőhelyre. Pályázat viszont csak 15 lelőhelyre érkezett, további 14 sorsa a tender második körében dől el.

Előzetes adatok szerint valószínű, hogy északon inkább nagyobb földgáz-, míg délen, ahol mélyebb a tenger, nagyobb kőolajkészletekre bukkannak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Ingyen kaphatják meg az SMA-beteg gyerekek a Zolgensmát Ausztriában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Rendőrökre támadtak a tüntetők Prágában

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának

Lázár János: Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának