szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Népszabadság birtokába került törvénytervezet szerint hatályban maradhat az eredetileg 2014 végéig tervezett plázastop.

A 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi beruházások esetén a jövőben is szükség lesz a miniszteri különengedélyre a lap birtokába került törvénytervezet szerint. Mint ismeretes, korábban 300 négyzetmétertől kellett a kormány beleegyezését kérni, ami a törvénytervezet szerint 400-ra módosul, azonban 5000 négyzetméternél nagyobb áruházat majd csak ott lehet építeni, ahol biztosított a kötöttpályás megközelíthetőség, plusz a nagyáruház energiaszükségletének 25 százalékát megújuló energiaforrásból biztosítják.

A kormány még 2011 végén fogadta el a plázastopról szóló törvényt, amelyben megtiltotta a háromszáz négyzetméteresnél nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok létesítését, valamint a már meglévő kereskedelmi egységek ezt meghaladó méretűre bővítését. Az eredeti elképzelés szerint a szabály 2014 végéig maradt volna érvényben. A plázastop miatt Brüsszel 2014 áprilisában kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben, mert szerintük a korlátozás aránytalan, és azt is kifogásolták, hogy a kormány dönt a kivételekről és nem egy független hatóság. A nemzetgazdasági minisztérium akkor azt mondta, megnyugtató nekik, hogy Brüsszel nem a plázastop létjogosultságát vitatja, és a törvény felülvizsgálatát ígérték, és az esetleges aránytalanságok megszüntetését, hogy elkerüljék az uniós jog sérelmének akár a látszatát is. Amint a Népszabadság kezébe került törvénytervezetből kiderül, a kormány kitart a plázastop mellett, és jövőre is alkalmazni szeretné a törvényt a fent ismertetett módosításokkal.

Keressük a legjobb kisvállalkozói honlapot! Pályázzon jól működő honlapjával, részletekről itt olvashat, a pályázati űrlapot pedig itt találja.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

A liszt drágulása és a rossz idő elintézte a kenyér árát

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Jogállamisági tárgyalások: előrelépés történt az alkudozásban

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki

Kovács András Péter figyelmeztet: átverés terjed a Facebookon, ne dőljön be neki