szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A megfelelő stratégiával vállalkozása enyhítheti a növekvő környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos adóterheket, miközben logisztikai költségei is csökkennek.

Tovább növekednek a vállalkozások környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos terhei 2015-ben az adózási szabályok tervezett változtatása következtében. Azonban az érintett cégek akár versenyelőnyt is kovácsolhatnak abból, ha képesek eredményesen összehangolni üzleti működésüket a termékdíjas szabályozás sajátosságaival. Így a nagy csomagolószer-felhasználó vállalatoknak sok esetben érdemes a papír csomagolóanyagok használatára áttérni. A legkorszerűbb technológiával előállított papírládák tömege ugyanis alig hatodát teszi ki a hasonló műanyag csomagolószerekének. Ennek, és az alacsonyabb díjtételeknek köszönhetően a papírcsomagolást választó cégek egyszerre csökkenthetik – a tömegalapon kivetett – termékdíj-befizetéseiket és logisztikai költségeiket, miközben egy környezetvédelmi szempontból optimális megoldás mellett teszik le voksukat – hívják fel a figyelmet a Rondo Hullámkartongyártó Kft. szakértői.

 

Tovább bővülhet a környezetvédelmi termékdíjas szabályozás hatálya alá vont termékcsoportok köre a jövő évi adótörvény tervezete értelmében. A tervezet értelmében 2015-től az „egyéb vegyipari termékeket", így a mosószereket, a kozmetikai szereket, a dezodorokat és a lakásillatosítókat, valamint az egyéb műanyag termékeket – mint a művirágok vagy az irodai papírok – is bevonják a termékdíjas körbe. A környezetbarát papír csomagolószerek után fizetendő környezetvédelmi termékdíj jelenleg is csupán 20 forint kilogrammonként, ami lényegesen elmarad a műanyag csomagolószerek 42 forintos termékdíjától. Ez a különbség pedig tovább nő 2015. január 1-jétől, hiszen a tervek szerint a papír csomagolószerek termékdíja 19 forintra csökken, miközben a műanyagoké 57 forintra emelkedik kilogrammonként. A vállalkozások tényleges termékdíjterhét az is befolyásolja, hogy a papír csomagolószerek könnyebbek, mint a műanyag, vagy facsomagolások. „Egy papír gyümölcsösláda tömege alig egyharmada-egyhatoda egy műanyagénak, így az alacsonyabb díjtételt eleve kisebb tömegű csomagolás után kell kiszámítani” – hívta fel a figyelmet Sigray Mária a Rondo cégvezetője.

Az előírások értelmében a termékdíjfizetés kötelezettje a csomagolószer gyártója. Azonban sok esetben a csomagolószereket termékeik becsomagolására felhasználó ipari és kereskedelmi vállalatoknak célszerű úgynevezett átvállalási szerződést kötniük a csomagolószer-gyártókkal a kötelezettség átvállalásáról. „Ebben az esetben a csomagoló vállalatok a csomagolószereket olcsóbban, termékdíjjal még nem terhelt áron vehetik meg. A termékdíj összegét pedig csak a forgalomba hozatalt követően kell befizetniük. Tehát ennek a terhe időben jóval később jelenik meg üzletmenetükben” – fejtette ki Sigray Mária. A termékdíj átvállalásával az exportáló cégek is megkönnyíthetik munkájukat, mert ebben az esetben nem kell az exportált termékek után már befizetett termékdíjak visszaigénylésével bajlódniuk, hanem eleve mentesülnek a fizetési kötelezettség alól. Ezzel szemben a kisebb gyártó és kereskedő cégeknek sokszor egyszerűbb a termékdíjjal terhelt áron megvásárolni a csomagolószereket, hogy ne kelljen a termékdíjfizetéssel összefüggő adminisztrációval vesződniük.

A papír csomagolószerek alacsony tömegének köszönhetően a szállítás okozta környezetterhelés, s ennek révén a logisztikai költségek is csökkenthetőek. Egy műanyag kiszerelésben forgalomba hozott 10 kilogrammos gyümölcsösrekesz esetén a teljes tömegből a műanyag láda súlya 1,9 kilogrammot tesz ki, amely a szállított tömeg 19 százalékának felel meg. Ezzel szemben egy hasonló funkcióval rendelkező papírrekesz tömege alig 0,6 kilogramm. Ebben az esetben tehát a szállítmány tömegének 94 százalékát teheti ki maga a termék.

Környezetvédelmi szempontból az is előnyös, hogy a hullámkarton csomagolóanyagokat hulladékból származó másodnyersanyag felhasználásával gyártják. Így általában körülbelül a papír csomagolóanyagok kb. 70 százaléka készül másodnyersanyagból, plusz újrafelhasználhatóak. „A papír csomagolási hulladékok hasznosítási aránya egyes nyugat-európai országokban közel 100 százalék, de már Magyarországon is elérte a 60 százalékot” – fejtette ki Sigray Mária.

Keressük a legjobb kisvállalkozói honlapot! Pályázzon jól működő honlapjával, részletekről itt olvashat, a pályázati űrlapot pedig itt találja.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Újabb korlátozások jönnek Olaszországban, de a lezárásokat mindenképpen elkerülnék

Az OTP beperelte Horvátországot

Az OTP beperelte Horvátországot

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit

Vége a találgatásoknak: Banksy elismerte, hogy ő készítette a nottinghami házfalon feltűnt graffitit