szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kanada a távolságok, a természet és a gigantikus léptékű megoldások hazája. Ez utóbbi hírnevet öregbíti majd az a 800 millió kanadai dollárból épülő áramátviteli rendszer, amivel három év múlva,1400 km távolságba szállítanak majd akár 2300 MW-nyi energiát.

A Mortenson Construction vállalattal partnerségben jutott jelentős megrendeléshez Kanadában a Siemens. A 800 millió kanadai dollár (vagyis: mintegy 175 milliárd forint) értékű projekt egy olyan, nagyfeszültségű áramátviteli beruházásról szól, mely mintegy 1400 kilométeres távolságot köt össze a Hudson-öböl parti részétől – ahol a Manitoba Hydro áramtermelő rendszerei dolgoznak – a tartomány déli részén fekvő Winnipegig.

A nagyfeszültségű vezetékek az északon fekvő vízierőművekben termelt áramot továbbítják a nagy energiaigényű tartományi fővárosba. A Siemens azzal nyerhette meg a megbízást, hogy a rendszer alacsony áramveszteségét is bevállalta. A Bipole III elnevezésű projektet az teszi különlegessé, hogy az eszközöknek a régióra jellemző szélsőséges időjárási körülmények között is helyt kell állniuk. Ez akár mínusz 50 Celsius-fokos hideget is jelenthet.

©

A Siemens nagyfeszültségű áramtovábbítási megoldásai a konkurensek hasonló megoldásainál akár harmadával kisebb veszteség mellett képesek nagy távolságra továbbítani a hálózat kerződpontjáról az ott megtermelt áramot. Ez a paraméter pedig, minél távolabb esik a kezdő és végpont egymástól, annál nagyobb fontosságú, pláne, hogy a célként meghatározott 2300 MW átviteli kapacitás elérése kanadai mértékben sem tekinthető éppen apróságnak. (Csak összehasonlításul: jelenleg a Paksi Atomerőmű teljes kapacitása 2000 MW, a Paks2 projekt, ha valóban két 1200 MW-os blokkot építenek majd az oroszok, akkor a 2030-as évek végére 2400 MW lesz.)

A 2018-ra befejeződő hálózatépítés (gyártás és üzembe helyezés) mellett a Siemens az üzemeltetésre, az alkatrészellátásra, a szervizelésre és a fenntartásra is megbízást kapott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek

Álmok, amelyek valós betegségeket jeleztek

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Kiégett egy kocsi, lezárták a Balatoni utat Gárdonynál

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak

Két autóst is levideóztak a Szentendrein, ahogy a forgalommal szemben hajtanak