szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyár óta eladó a Szlovák Villamos Művek 66 százaléka. A lehetséges vevők között lehet az MVM vagy a Mol is – legalábbis a 444-nek nyilatkozó külföldi források szerint. Az MVM nem cáfolta egyértelműen a hírt; közölték: stratégiai céljaikkal egybevág a régiós terjeszkedés. A 620 milliárd forintra becsült tulajdonrész azonban túl nagy falat lenne a magyar állami cégnek.

Magyarország lehetséges vevőként tárgyal az olasz Enel energiaóriással, amely súlyos adósságai miatt megválna 66 százalékos tulajdonrészétől a Szlovák Villamos Művekben (Slovenske Elektrarne) – értesült a 444 több brüsszeli forrásból. A szlovák energetikai cég üzemelteti a mohi atomerőművet és a bősi vízerőművet is.

Az olasz cég november végéig adná el a részesedését a hírek szerint kétmilliárd euró (azaz kb. 620 milliárd) körüli összegért. Több vevő érdeklődik cseh, finn, orosz, kínai és francia cégektől.

Magyar részről az MVM és a Mol lehet vevő. Az MVM ugyan nem erősítette meg a 444 értesülését, de közölték: stratégiai céljaikkal egybevág a régiós terjeszkedés, és szívesen átveszik a térségből kivonuló multinacionális cégek szerepét.

©

A Szlovák Villamos Művének eladását az Enel nyáron jelentette be. Bár a szlovák államnak elővásárlási joga van a cégre, valószínűleg nincs elég pénze, hogy a teljes 66 százalékos csomagot megvegye a meglévő, 33 százalékos részesedése mellé. Nyáron még úgy tűnt, hogy a Rosatom lesz a szlovák energiacég vevője, de az ukrán válság miatt az olasz és a szlovák fél számára is politikailag vállalhatatlanná vált az üzletkötés az oroszokkal.

Brüsszeli források szerint itt jött a képbe Magyarország, és az MVM, illetve a Mol, amelyek a hírek szerint már javában tárgyalnak az esetleges adásvételről. Eközben az Európai Bizottság aggódik, hogy a magyarok valójában az orosz fél képviseletében tárgyalnak, különös tekintettel a magyar állam és Oroszország utóbbi időkben kivirágzott energetikai együttműködésére. Szlovák források szerint ugyanakkor a magyar fél megbízható, és ők nem engednék meg, hogy strómanon keresztül valójában az oroszok tegyék rá a kezüket a villamossági cégre.

A Szlovák Villamossági Művek eladásában külön fejezet a mohi atomerőmű bővítése, amelyre a 444 forrásai szerint az oroszok lehetnek a legalkalmasabbak. Az információk szerint az oroszok több ajánlattevőn keresztül is próbálják bebiztosítani a pozíciójukat, hogy ők végezhessék az atomerőmű bővítését.

Cseh és szlovák informátorok szerint az is a lehetséges forgatókönyvek közé tartozik, hogy a 66 százalékos tulajdonrészt szétdarabolva adják el, és abból juthat egy rész a magyar vásárlónak is. Az MVM-nél október végén 50 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Kivonultak az ellenzéki képviselők a teremből a Kúria új elnökéről szóló szavazás előtt

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Míg a PCR-tesztekről megy a vita, fontos változások kezdődtek a magyarországi koronavírus-szűrésben

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását

Fábry Sándor telefonált a múltból, hogy kéri vissza Pintér Béla új előadását