szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hónapok óta borzolja a németek idegeit a Burger King-botrány, ami a héten új fejezetéhez érkezett: hétfőn országszerte 90 étteremnek kellett bezárnia, 3000 alkalmazottnak pedig fogalma sincsen, hogyan tovább.

Idén májusban a magukat Team Wallraffnak nevező RTL-es riporterek oknyomozták ki, hogy borzasztó higiéniás és munkakörülmények vannak azokban a németországi Burger King gyorséttermekben, amiket egy bizonyos Yi-Ko Holding üzemeltet.

Kiderült: rendszeresen adnak el újként már lejárt zsemléket, és más ételeket, a dolgozóknak 20 másodpercük van egy burger elkészítésére, lábukkal kell taposniuk a kukák tartalmát, hogy még több szemét beleférjen, ugyanabban a ruhában kellett takarítaniuk a vécét, mint amiben a konyhán dolgoztak, konzervnyitó hiányában – rendkívül balesetveszélyes módon – hatalmas késekkel kell konzervdobozokat felnyitniuk, mosogatógép nincs, a kecsapos dobozból ujjal kell kiszedniük a maradékot, a mosogatószivacsokból és hűtőszekrényajtókból vett minták alapján pedig a higiéniás helyzet egyenlő volt egy vécé bakteriális állapotaival.

A riporterek három hónappal később visszamentek és újra beépültek az érintett éttermekbe, hogy megnézzék, változott-e valami. Az eredményt hétfő este mutatták be a német RTL Extra című műsorában: szinte még rosszabb lett a helyzet, munkavállalói és higiéniás szempontból is. A dolgozóknak nem járt éjszakai, hétvégi vagy ünnepnapi pótlék, a gyakornokokat pedig olyan fizetéssel foglalkoztatták éjjel-nappal, ami a német körülményeket figyelembe véve megalázónak számít.

A Burger King németországi igazgatója, Andreas Bork tavasszal, a botrány kirobbanása után azt ígérte, ők veszik át az eddig a Yi-Ko Holding által üzemeltetett éttermek dolgozóit és a holding vezetőjét, Ergün Yildizt azonnal kirúgják. Ideiglenesen Dieter Stummelt nevezték ki a cég élére, ám de facto még mindig Yildiz irányítja a holdingot, sőt az ő és az orosz Alexander Kolobov tulajdonában van még mindig a vállalat – derítették ki a riporterek.

Az újságíróknak Yildizt egy olyan tüntetésen sikerült megszólaltatniuk, ahol a Burger King alkalmazottai tüntettek a májusi botrány kirobbanása után. A cégvezér szolidárisnak mutatkozott a dolgozóival, hangsúlyozta, hogy 3000 munkahely forog kockán, ám később kiderült, az egészet ő szervezte és kényszerítette dolgozóit, hogy vegyenek részt a tüntetésen.

A riporterek tíz napja mutatták meg a legújabb felvételeiket Borknak, a német Burger King igazgatójának, aki múlt kedden szerződést bontott a Yi-Ko Holdinggal és nem szállítanak több alapanyagot a cég által üzemeltetett 90 étterembe. Hétfő óta gyakorlatilag mind a 90 étterem bezárt, a 3000 alkalmazott pedig teljesen tanácstalan. A Yi-Ko valószínűleg csődöt jelent majd.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Havonta százmillió dózist fog gyártani a Szputnyik V-ből egy dél-koreai konzorcium

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Nem áll meg a könyvpiaci terjeszkedésben a kormányzati agytröszt

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak

Mostanra 3 százaléka sem maradt érintetlen a világ vadonjainak