szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Áder János köztársasági elnöknek és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek küldött levelében tiltakozott a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) az üzletek vasárnapi zárva tartását előíró szabályozás ellen, amely az érdekképviselet szerint veszélyezteti az ágazatban a munkahelyeket. Az államfőtől azt kérték, hogy ne írja alá a törvényt. Aláírásgyűjtés is kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében a szabály ellen.

Olyan törvényjavaslatot fogadott el a kormánypárti többség, amely a foglalkoztatás bővítése, a stabil munkahelyek ellen hat – írta levelében a szakszervezet. Szerintük a vasárnapi zárva tartás bevezetése súlyos csapás a boltokban dolgozókra és családjukra.

Felidézték, hogy a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) korábban támogatója, sőt, az egyik kezdeményezője volt a vasárnapi zárva tartásnak, de most sem, sőt, eddig sem értettek egyet olyan változtatással, "amelynek eredményeképpen csökkenhet a dolgozók jövedelme, illetve kevesebb ember dolgozhat".

Úgy vélik, hogy a jelenlegi gazdasági körülmények között az üzletek nyitva tartásáról szóló szabályozás rossz irányba ment. Nem foglalkozik ugyanis azzal, hogy nagy a dolgozók leterheltsége, folyamatosak a jogszabálysértések, és egyre erősebb a munkahelyi stressz – áll a levélben.

A KASZ támogatásával aláírásgyűjtés kezdődött a nagyobb élelmiszerláncoknál dolgozó munkavállalók körében. Ennek során az aláírásgyűjtésben részt vevő üzletekben a dolgozók közel 90 százaléka elutasította a vasárnapi zárva tartást – közölték.

Sáling József, a mintegy 60 ezer kereskedelmi dolgozót képviselő KASZ elnöke azt mondta, támogatják a vasárnapi zárva tartást, de nem a mostani körülmények között, amikor az egybecsúszott a multik megregulázásával, a kereskedelmi törvény módosításával és a nagy árbevételű cégekre kivetett különadóval.

Egy cég nem külön kalkulál, a maga érdekeit nézi – fogalmazott. Szerinte ha az 50 milliárd forintnál nagyobb árbevételű kereskedelmi vállalkozásoknak két egymás követő veszteséges év után meg kell szüntetniük tevékenységüket, akkor megfontolhatják, hogy a nyereségesség fenntartása miatt hozzá kell-e nyúlni a létszámhoz. Ez nagy fenyegetettség a cégeknek – tette hozzá.

Sáling szerint önmagában a vasárnapi zárvatartás miatt nem feltétlenül fognak elbocsátani embereket, mivel így is nagy a létszámhiány a kereskedelemben. A szektorban jellemző alacsony jövedelmek miatt sok embernek, aki vasárnapi munkát vállal, sokat számít a vasárnapi pótlék – tette hozzá a KASZ elnöke.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mi jön az okostelefonok után?

Mi jön az okostelefonok után?

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Alig használt Ferrari Enzo várja új gazdáját

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött

Elhunyt 245 beteg, 8053 az új fertőzött