szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az NGM pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát. Kiderült: a vasárnapi házhoz szállítást is betiltja a kormány, így a G-Roby és a Tesco kiskapuja bezárult.

A vasárnapi házhozszállítást is megtiltja a kormány a nagy üzleteknek, így a Tescónak és a G-Robynak – írta a Napi.hu. Azt nem tudni, hogy a kisebb boltok házhoz szállíthatnak-e vasárnap.

©

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Index cikkére reagálva pontosította a vasárnapi nyitva tartás tilalmát, így derült ki, hogy az online megrendelt árukat is tilos vasárnap házhoz szállítani. A lap korábban arról írt, hogy az üzletláncok részben a franchise-hálózatba való átszerveződéssel (mint a Spar) részben a házhozszállítás erősítésével (mint a G-Roby és a Tesco) vehetik fel a harcot a nagy boltokat korlátozó intézkedések sorával.

Az NGM erre reagálva közölte: az ügyfelek megrendelhetik, amit akarnak, de 22 és 6 óra között, valamint vasárnap tilos lesz a kiszállítás.

A magyarázat

A minisztérium okfejtése szerint a törvény hatálya a kiskereskedelmi tevékenységre vonatkozik, ezalatt pedig termékek forgalmazását, valamint az ezzel összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni – így például az áruk összekészítését és kiszállítását is. A törvény nem határozza meg a kivételek körében az online rendelés utáni kiszállítást, csak az úgynevezett kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet.

A rendelés utáni kiszállítás tehát nem tartozik a kivételek körébe, csak az a szállítás, ami ahhoz kell, hogy az üzlet nyitvatartási időben működni tudjon.

Együtt: Önkényes az NGM jogértelmezése

Az Együtt közleményben reagált a hírre. Az ellenzéki párt jogi álláspontja szerint a vasárnapi nyitva tartást megtiltó kereskedelmi törvény nem tartalmazza a vasárnapi házhozszállítás tilalmát, az NGM jogértelmezése kiterjesztő és önkényes. A kormány célja, hogy a hipermarketek forgalmának jó részét fideszes haveri cégekhez irányítsa át - írták.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!