szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy kutatás szerint a magyar fiatalok több mint fele kacérkodik egy vállalkozás indításának gondolatával, de a biztonságot szem előtt tartva inkább alkalmazottként látja jövőjét.

A 20-35 évesek 65 százaléka gondolt már arra, hogy saját vállalkozásából is megélhetne és 48 százaléka kifejezetten gyakran gondolkodik saját vállalkozás indításán. De hiába az álmok, mindennek ellenére a fiatalok többsége 10 év múlva alkalmazottként látja magát, csak minden negyedik fiatal képzeli el magát saját vállalkozásban. A fiatalok 81 százaléka átlagos megélhetést biztosító, de biztosabb munkahelyet választana a kockázatossal szemben. A vállalkozói szemlélet alapattitűdjei tehát csak egy szűk rétegre jellemzők: továbbra is a budapesti tanulók többsége az, aki a bizonytalan, ám nagyobb jövedelmet nyújtó munkát választaná – derül ki a Bridge Budapest reprezentatív kutatásából, amelyet 800 fő megkérdezésével készített.

©

A fiatalok hazai karriervárakozása javult a 2013-as adatokhoz képest, 58 százalékuk elégedett jelenlegi munkájával, 65 százalékuk biztos hazai elhelyezkedésre számít. 85 százalék biztos benne, hogy sikeres lesz az életében, amihez szerintük inkább jó kapcsolatok, mint tudás és teljesítmény kell, ugyanakkor azt gondolják, hogy mindenki maga felelős saját boldogulásáért. A felmérésből az is kiderül, hogy a magyar startupok egyre ismertebbek és vonzóbbak a fiatalok körében. Az alkalmazotti létet választók 12 százaléka legszívesebben startupnál dolgozna, ugyanannyian, mint a kkv-szektort megjelölő válaszadók. A többiek – 73 százalék – nagyvállalatnál dolgozna szívesen. A külföldi munka tervezésében nem történt érdemi változás tavalyhoz képest: a fiatalok 48 százaléka hajlandó lenne, 41 százalékuk pedig kifejezetten szeretne külföldön dolgozni a következő 5-10 évben. Főbb motivációjuk továbbra is a magasabb jövedelem, a tapasztalatszerzés és a nyelvtanulás lehetősége.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!