szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A francia GDF Suez kétszer is kérte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivataltól (MEKH) a gázszolgáltatói engedélyének visszavonását – közölte a MEKH, amely most a franciáké mellett az E.On hasonló kérését is vizsgálja. Egyelőre nem tudni, tényleg az állami Főgázhoz kerülhetnek-e a franciák és németek jelenlegi ügyfelei, az átadás-átvétel mindenesetre hónapokat vehet igénybe.

Két egyetemes szolgáltató kérte a hivataltól földgázszolgáltatói engedélyének visszavonását – idézte fel a MEKH.

A GDF Suez március 18-án beadott kérelmét április 22-én visszavonta, majd az időközben életbe lépett szabályozásnak megfelelően ismét benyújtotta. Az E.On Energiaszolgáltató kérelme április 24-én érkezett meg a hivatalhoz.

A törvényben foglaltaknak megfelelően a MEKH az egyetemes szolgáltatói engedély visszavonását kezdeményező kérelem beérkezésétől számított 15 napon belül nyilvános felhívást intéz az engedéllyel rendelkező egyetemes szolgáltatókhoz, hogy a közzétételt követő 20 munkanapon belül nyilatkozzanak, mikortól vállalják az átadó egyetemes szolgáltató felhasználóinak ellátását.

A hivatal a felhívásra beérkező ajánlatokat értékeli, és az ellátásbiztonság szempontjai alapján választja ki a legkedvezőbbet. Azt írták, a mérlegelés során előnyben részesíthetik az átadó egyetemes szolgáltató teljes ellátási területének ellátására adott ajánlatot, illetve az olyan egyetemes szolgáltató ajánlatát, amelynek a működési engedélyében meghatározott ellátási területe kiterjed az átadó egyetemes szolgáltató területére.

Ha egyetlen egyetemes szolgáltató sem ad ajánlatot, vagy a beérkező ajánlatok vizsgálata alapján az valószínűsíthető, hogy az ajánlattevők egyike sem tudja biztosítani a megfelelő földgázellátást, akkor a hivatal a körülmények mérlegelésével, az összes egyetemes szolgáltatói engedélyes közül kijelöl átvevő egyetemes szolgáltatót vagy egyetemes szolgáltatókat.

Az új szolgáltató kiválasztását követően az átadás-átvétel hónapokat vesz igénybe – közölte a MEKH. Hozzátették, hogy a folyamatot a hivatal végig felügyeli, különös tekintettel a fogyasztók informálására.

Az engedélyek visszaadásával egyenes út vezethet arra, hogy a Főgáz hátán nyújtózkodó nemzeti közműszolgáltató hamarosan egyedül maradhat a szektorban, és így az állami cég lát majd el minden lakossági fogyasztót. A hvg.hu viszont korábban azt írta, a látszat azonban csal, mivel a most kialakult helyzetből az is épp ilyen reálisan következhet, hogy véget kell vetni a kormányzati rezsiharcnak, mert különben az állami szolgáltató beleáll a földbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Miért fontosak a helyi újságok?

Miért fontosak a helyi újságok?

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

A halottak napját idézi meg a Trafóban a Fran Palermo

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták

Semjén szerint Jakab, Hadházy és Tordai orvosi értelemben véve is pszichopaták