szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Adománygyűjtő dobozt rakott ki pultjára egy budapesti vendéglátóhely miután a NAV vizsgálat bírságot helyezett kilátásba. A doboz fotóját „A válaszcsapás” kommenttel tették közzé a Facebookon. A tulajdonos kérdésünkre elmondta miért kapta a bírságot, és miért nyúlt a „drasztikus” megoldáshoz.

 

©
"Hello NAV, hello tavasz, kezdjük egy kellemes hűsítő bírsággal a terasz idényt! Mo., én is szeretlek!" – ezt posztolta ki saját Facebook-oldalára egy budapesti vendéglátóhely, amely NAV-bírságra válaszul egy nagy adománygyűjtő dobozt helyezett ki pultjára. A tulajdonostól megtudtuk, hogy az ellenőrzés során a kasszában lévő összeg nem egyezett a NAV felé eljuttatott információval, ugyanis a tulaj kivett 20 ezer forintot árubeszerzésre, amit nem ütött ki, csak a kasszafüzetben jegyzett föl, illetve 700 forint jattot betettek, amit nem kellett volna. „Tudom, hogy nekik ez a dolguk, de méltányolhatnák a kezdő egyéni vállalkozók bénázásait, például ha egy 450 forintos rendelésre ötszázassal fizetnek, és nem tudom kivenni a kasszából az 50 forint jattot, mert nincs bent apró, akkor azért is eljárást indítanak?" – méltatlankodik a tulajdonos.

Az ellenőrök egy vizsgálat után a jegyzőkönyvön három opció közül választhatnak: eljárás indul, további vizsgálat szükséges és a nem indul eljárás rubrikák közül kell egyet megjelölni, a Zsiga Bár esetében a további vizsgálatot helyezték kilátásba. A vállalkozó szerint ennek is általában bírság a vége, mert a jogi osztályon már nem látják a körülményeket, hogy ez egy kis bár, ahol nem adót csalni próbálnak, csak ügyetlenkednek, ahogy ő fogalmaz: „Ott már nem látják a szentképet a falon”. A tulajdonos elismeri, hogy nem ez az első eset, hogy megjárja a NAV-val, korábban az online kassza megkésett beüzemelése miatt kaptak tetemes bírságot. Mostani akciójukat egy hirtelen felindulásból elkövetett poénnak szánta, amely egy kis tiltakozással is vegyül, az ellen, hogy ne a megélhetési kisvállalkozókat sanyargassák, vagy legalább tegyenek különbséget az apró bénázás és a szándékos mutyizás között.

Korábban az Auguszt cukrászda is a Facebookon üzent az adóhatóságnak, ők az egyre rendszeresebbé váló ellenőrzések miatt tisztelték meg a NAV-ot, a nevére kiállított, törzsvendégek számára járó bögrével, aminek fotóját aztán posztolták a közösségi oldalon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Webshopos csalók után nyomoznak a rendőrök, a lakosság segítségét is kérik

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Dobszay János: Spirit FM, lelketlenül

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai

Kimentek a hivatalos meghívók, jöhetnek az Apple újdonságai