szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hiába kérték a Balatonnál és a Velencei-tónál levő önkormányzatok és családi vállalkozók, hogy a nyári szezonban kapjanak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól, a kormány hajthatatlan. Orbánék szerint a vállalkozók csinálják végig az idei teljes turistaszezont, akkor tudják csak lemérni, hogy bele kell-e nyúlni a rendszerbe.

Hiába kérték Balaton-környéki – egyébként főként fideszes vezetésű – önkormányzatok, hogy a vasárnapi boltzár alól az idei nyári szezonban felmentést kapjanak, a kormány nem adja meg nekik – ez a lényege a Nemzetgazdasági Minisztérium lapunknak küldött válaszának.

Még április elején a Balatoni Szövetség levélben fordult Varga Mihály miniszterhez, hogy a náluk kopogtató családi vállalkozások tartanak attól, nem tudják megoldani a nyári turistaszezonban a vendégek kiszolgálását, nem tudják nyitva tartani az üzleteiket, ez pedig feszültséget fog szülni. A vasárnapi boltzárat ugyan a családi vállalkozók megkerülhetik, az ő boltjaik nyitva lehetnek a hét utolsó napján is, ám csak akkor, ha a 200 négyzetméternél kisebb eladóterű boltban a tulajdonos vagy családtagja dolgozik vasárnap. Ezt azonban sok családi vállalkozás nem tudja megoldani – nincs annyi családtag, vagy nem mind bevethető, vagy túlzottan nagy megterhelést jelentene egyfolytában nyitva lenni. Ezért kértek felmentést a kormányzattól a májustól szeptember végéig tartó főszezonra.

A hvg.hu két héttel ezelőtt megkereste az NGM-et, de a tárca csak most reagált. Levelükben azt írják: „a kormány egyelőre nem kívánja tovább bővíteni a kivételek körét, és e kérdéskörben nem kíván különbséget tenni a magyarországi települések között”. Vagyis sem a Balatonnál, sem a Velencei-tónál nem kapnak felmentést a boltzár alól.

A kormány úgy áll hozzá, hogy menjen le idén a teljes nyári szezon a boltzárral. Ezt írta a tárca: „a kormány mindemellett folyamatosan figyelemmel kíséri a kereskedelmi folyamatok alakulását. Tekintettel arra, hogy a törvény elfogadása óta ez lesz az első nyári időszak, amely alapján gyakorlati tapasztalatok szerezhetők, ezek figyelembe vételével – amennyiben szükséges – megfontolja az esetleges teendőket.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Minden második eladott BMW már SUV Magyarországon

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Ugandaiak öröme: lementek a választások, újra lehet internetezni – de a Facebook tiltott

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével

Mellélőtt a BBC a Phil Spector halálát bejelentő címével