szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy több pizzériának is le kell cserélnie a dobozait, miután rákkeltőnek minősítettek olyan vegyületeket amerikai vizsgálatok alapján, amelyek egyes pizzásdobozokban is megtalálhatók.

Doboz nélkül egészségesebb?
Fazekas István

Míg eddig főleg a pizza káros egészségügyi hatásaira hívták fel a figyelmet a szakemberek, most a kiszállításhoz használt dobozokkal vannak komoly gondok. Ugyanis rákkeltőnek minősítettek amerikai vizsgálatok bizonyos fluortartalmú vegyületeket, amelyek egyes pizzásdobozokban is megtalálhatók – jelent meg az agrárszektor.hu-n. A vizsgálatok eredménye miatt több szakértő is elkezdte kongatni a vészharangot, és a veszélyes anyag betiltását kérték, a gyártásnál pedig új vegyületek felhasználását sürgetik.

A legújabb vizsgálatok arra mutattak rá, hogy a csomagolóanyagok vízhatlanítására szolgáló fluortartalmú kemikáliák rákkeltők lehetnek, a kifogásolt anyagok a pizzásdobozok mellett számos más termékben is előfordulhatnak.

Nem ez az első eset, amikor az iparban használt fluortartalmú vegyületekkel gond van. Korábban a C8 elnevezésű vegyületről derült ki, hogy magas koleszterinszinthez, vastagbélgyulladáshoz, pajzsmirigyproblémákhoz, vesebetegségekhez és rákos elváltozásokhoz vezethet. A vizsgálat hatására az amerikai gyártók többsége célul tűzte ki, hogy 2015 végéig kiszűri a C8-tartalmú anyagokat termelési technológiájából.

Az iparban érdekelt cégek közül jó néhány nem ért egyet a szakértői állításokkal. A szakemberek mindenesetre most olyan új vegyületekkel váltanák ki a károsnak tartott anyagokat, amelyek eltérő szerkezetűek, de hasonló hatásúak. Az eddigi tapasztalatok szerint azonban további alternatívákat kellene keresni, mert a helyettesítőnek szánt vegyületek kevésbé hatékonyak. Ezért nagyobb mennyiségben kellene felhasználni azokat, ez pedig szintén káros következményekkel járhatna, írja az agrárszektor.hu.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!