szerző:
hvg.hu

470 millió forint osztalékot vett ki Tiborcz István és tulajdonostársa cégeikből, mielőtt eladták azokat. Orbán veje mostanában több cégéből is kiszállt, de az üzleti világnak nem fordít hátat, sőt, ahol megjelenik, ott hirtelen többszörösére nő a cég forgalma.

Tiborcz István, Orbán Ráhel férje, a miniszterelnök veje; valamint üzlettársa, a volt MKB-vezér Erdei Tamás fia, Erdei Bálint majdnem a teljes adózás előtti nyereséget kivették cégeikből, mielőtt eladták azokat írta a mai Népszabadság. A Green Investments és a Green Universe 490 millió forintos adózás előtti nyereségéből 470 millió forintot vett ki osztalákként a két cégtulajdonos, így a két cég összesített mérleg szerinti eredménye szerény 6,29 millió forint lett.

Tiborcz azután szállt ki közbeszerzéseken taroló cégéből, miután felmerült, hogy apósa Németh Lászlónével, a volt fejlesztési miniszterrel közösen dönthetett több, nagyobb értékű pályázatról, köztük a közvilágítási tendereket sorra nyerő Elios Innovatív Zrt. pályázatairól is. A Népszabadság által átnézett cégbírósági adatokból ráadásul az derült ki, hogy az Elios tavalyi 3,5 milliárdos forgalmából tetemest részt tettek ki az állami, illetve önkormányzati megrendelések: 2,9 milliárd forintot.

Saját lábon állók
©

A napilap azt is megemlíti, hogy a hatalmas profit mellett a társasági adókedvezményt is kihasználták Tiborczék: 30 milliót írhattak jóvá annak ürügyén, hogy látványsportágakat támogattak.

Tiborcz már idén márciusban elkezdte átrendezni cégportfólióját, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda négy, összesen 1,2 milliárd forint értékű közbeszerzés ügyében kezdett el nyomozni. A gyanú "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban", amit az alapoz meg, hogy több közvilágítási-pályázatot is az a Sistrade Kft. írt ki, amelynek Tiborcz üzlettársa, Hamar Endre a tulajdonosa.

Ebben az időben szállt ki a Green Investments a keszthelyi vitorláskikötőt megszerző Nyugati-medence Kikötőfejlesztő Kft.-ből, és a TSDM Holdingból is, ahol Tiborcz Martonyi János fiával, valamint az IT-szakma egyik bennfentesének számító Dubi Zoltánnal üzletelt.

De a példátlanul sikeres, 29 éves üzletember nem csak elad, hanem vásárol is céget: az eddig távközlési tanácsadással foglalkozó HCS Experts-ből szintén márciusban vásárolta ki a korábbi tulajdonoskat. A HCS Experts 2013-ban még csak 40 milliós forgalmat bonyolított, de a rákövetkező évben ez a szám már 553 millióra nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Ezer fülesbagoly szállta meg Túrkevét

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Újabb részletek derültek ki az Ausztriában működő gyilkos boszorkányszektáról

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Magyarország nem szolgáltatja vissza a zsidó műkincseket

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Kampányfinanszírozási botrány: bizonyítékok vannak Trump ellen?

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Nem sokon múlt, hogy ma nem térddel kell irányítanunk a számítógépes egeret

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik

Negyedmilliárd uniós forintból épült a strand, most elárverezhetik