szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Oszkó Péter szerint a Jeremie-pénzekre épített kockázati alapkezelők piaca nem életképes, 2016-ban az uniós források elapadásával átrendeződés várható a piacon.

„Aránytalanul sok, 28-30 alapkezelő van ma a Magyarországon, ami rengeteg egy ilyen apró piacon, ráadásul ezek közül mindössze kettő van, amely nem a Jeremie-s forrásokra épült, de ezeknek sem sikerült a nemzetközi tőkepiacokra kilépniük” – mondta Oszkó Péter egy szerda délelőtti, szakmai fórumon. Mint ismeretes, a kockázati alapkezelőknek 2015. december 31-ig kell kihelyezniük a Jeremie-s pénzeket, ezért most bőséges forrás áll rendelkezésre, de Oszkó szerint 2016-tól ínséges idők következnek a startupok számára. „Az alapkezelők most tőkekihelyezési kényszerben vannak, ezért olyan startupok is könnyebben tőkebefektetéshez juthatnak, amelyek egy hagyományos piaci környezetben nem biztos, hogy életképesek lennének, azonban jövő év január elsejétől ez a helyzet megfordul majd, és könnyen lehet, hogy a legjobbaknak is akár fél évet kell majd várniuk, ami egy startup esetében könnyen a cég végét is jelentheti. Oszkó szerint normális esetben egy alapkezelőnek több befektetőtől kéne forrásokat bevonnia, de ez Magyarországon nem alakult ki: „nem jó, ha folyamatosan mesterséges ajzószerekkel tartunk életben egy piacot.” Az OXO Labs alapítója szerint 2016 egy evolúciós rúgás lesz a szakma életében: „fontos az is, hogy elérhető lesz-e további Jeremie-forrás, de ami még fontosabb, hogy fel kell tenni a kérdést, merre menjen tovább ez az iparág" - hangzott el a befektetőknek rendezett VC Summit szakmai fórumon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!