szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába indul a szezon, a vendéglátósok most szembesülnek vele, hogy nem jelentkeznek az álláshirdetésekre: elfogyott a szakképzett munkaerő.

Kovács László, a Vendéglátó Ipartestület elnöke szerint a jó szakemberek elvándorlása – akárcsak több más szakmában – már tart egy ideje, de csak mostanra fogyott el az itthoni tartalék. Nem az a baj, hogy nem képeznek elég szakácsot, mert bőven vannak, még a képzési követelményeket is csökkentették, csak éppen Ausztriában 2-2,5-szer többet lehet keresni: amíg ott 1500-2000 euró egy szakács fizetése, addig itthon nettó 200-300 ezer forint. Már ősszel és decemberben is érezhető volt a szakemberhiány a partiszervizzel, cateringgel foglalkozó cégeknél. Ahhoz, hogy visszatérjen ez a munkaerő, emelni kell az itthoni béreket, amivel együtt fog járni az árak emelkedése is – mondta Kovács a 444.hu-nak.

Korábbi cikkünkben írtunk róla, hogy már takarítót is nehéz szerezni akár nettó százezerért is, miközben sok az álláskereső most is akár a siófoki, akár a boglári régióban. Eddig sokan a szakképzett konyhai dolgozókra vadásztak, de lassan beérik bármilyen képzettségű jelentkezővel. Az egyik éttermes beszámolója szerint őt teljes személyzete hagyta faképnél: este még bepácoltak ötven kiló húst, azután reggel a főnököt már csak egy SMS fogadta: „Ausztriába mentünk”.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Az Európai Gyógyszerügynökség megkezdte a Szputnyik V vizsgálatát

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Szoboszlai Dominik már biztosan nem játszhat márciusi világbajnoki selejtezőkön

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról

Fellélegezhetnek az asztmások, megdőlt egy tévhit a koronavírusról