szerző:
hvg.hu

Adócsalásnak is minősülhet a Penny Market bankok kihagyásával működtetett cash back szolgáltatása - írta a Világgazdaság. A lánc bankja, az OTP vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel is.

Kérdéseket, aggályokat vet fel
A hvg.hu-nak korábban Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője azt mondta, "aggályos lehet, hogy a bankok, illetve a kártyatársaságok számára nem tud egyértelmű lenni, hogy mekkora összegű volt a vásárlás és mekkora a készpénzfelvétel a tranzakción belül". A Penny szolgáltatásával kapcsolatban felmerül az is, hogy a pénzügyi felügyelet szerepét is betöltő MNB minek minősíti, illetve hogy a NAV felfigyel-e arra, hogy megnövekedett árbevétel mután fizetendő áfa beérkezik-e a hatósághoz.

Jókora bonyodalmat okozhat a Penny Market azzal, hogy a kártyatársaságok és a kártyaelfogadási rendszert üzemeltető bank háta mögött kezdett bele újdonságként kínált cash back szolgáltatásába – közölte a VG.

A cég háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt.

A vásárláskor jelezni kell a pénztárosnak a készpénzfelvételi igényt, aki a NAV által ellenőrzött online pénztárgépbe üti be a pluszban levonandó összeget. Egy fizetési tranzakció, egyetlen vásárlás történik, ami ingyenes, majd a pluszpénz visszajáróként jelenik meg a számlán.

A Penny Market a beszámoló szerint jól érezte meg, hogy a már-már elfeledett cash back vevőcsalogató is lehet: ha csak 150 ezer forintot adhat ingyen, vagyis tranzakciós illeték nélkül a bank, akkor a húszezer forint csábító lehet.

A probléma a VG szerint éppen ezzel van: noha az üzletlánc pontosan el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen, vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg.

Ez azért baj, mert adócsalásnak is minősülhet, hiszen így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket. Eközben a bank a készpénzfelvételi limitet vagy a hitelkártyás készpénzfelvétel extradíját sem tudja kiszámlázni.

A Penny Market meglephette a szolgáltatással a bankokat. Az OTP a VG kérdéseire annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel, a végső álláspontjukról pedig később adnak tájékoztatást.

Hasonlóan válaszoltak a Mastercardnál is, a Penny Market pedig csak annyit válaszolt a lap kérdéseire, hogy anyavállalatuk döntése értelmében a termékeikről, üzleti folyamataikról nem áll módukban információt adni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!