szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adócsalásnak is minősülhet a Penny Market bankok kihagyásával működtetett cash back szolgáltatása - írta a Világgazdaság. A lánc bankja, az OTP vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel is.

Kérdéseket, aggályokat vet fel
A hvg.hu-nak korábban Homa Péter, a Bankkártya.hu szakértője azt mondta, "aggályos lehet, hogy a bankok, illetve a kártyatársaságok számára nem tud egyértelmű lenni, hogy mekkora összegű volt a vásárlás és mekkora a készpénzfelvétel a tranzakción belül". A Penny szolgáltatásával kapcsolatban felmerül az is, hogy a pénzügyi felügyelet szerepét is betöltő MNB minek minősíti, illetve hogy a NAV felfigyel-e arra, hogy megnövekedett árbevétel mután fizetendő áfa beérkezik-e a hatósághoz.

Jókora bonyodalmat okozhat a Penny Market azzal, hogy a kártyatársaságok és a kártyaelfogadási rendszert üzemeltető bank háta mögött kezdett bele újdonságként kínált cash back szolgáltatásába – közölte a VG.

A cég háromezer forint feletti kártyás vásárlás esetén legfeljebb 20 ezer forintig ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget nyújt.

A vásárláskor jelezni kell a pénztárosnak a készpénzfelvételi igényt, aki a NAV által ellenőrzött online pénztárgépbe üti be a pluszban levonandó összeget. Egy fizetési tranzakció, egyetlen vásárlás történik, ami ingyenes, majd a pluszpénz visszajáróként jelenik meg a számlán.

A Penny Market a beszámoló szerint jól érezte meg, hogy a már-már elfeledett cash back vevőcsalogató is lehet: ha csak 150 ezer forintot adhat ingyen, vagyis tranzakciós illeték nélkül a bank, akkor a húszezer forint csábító lehet.

A probléma a VG szerint éppen ezzel van: noha az üzletlánc pontosan el tudja különíteni a vásárlástól a készpénzfelvételt, a bank erre nem képes, egyetlen, vásárlási tranzakcióként jelenik meg a levont összeg.

Ez azért baj, mert adócsalásnak is minősülhet, hiszen így a készpénzfelvétel után a bank nem fizeti meg a tranzakciós illetéket. Eközben a bank a készpénzfelvételi limitet vagy a hitelkártyás készpénzfelvétel extradíját sem tudja kiszámlázni.

A Penny Market meglephette a szolgáltatással a bankokat. Az OTP a VG kérdéseire annyit válaszolt, hogy mint a Penny Market Kft. kártyaelfogadó bankja, vizsgálja a szolgáltatást, egyeztet a kártyatársaságokkal és a céggel, a végső álláspontjukról pedig később adnak tájékoztatást.

Hasonlóan válaszoltak a Mastercardnál is, a Penny Market pedig csak annyit válaszolt a lap kérdéseire, hogy anyavállalatuk döntése értelmében a termékeikről, üzleti folyamataikról nem áll módukban információt adni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

A német autógyártás túlságosan függ Kínától?

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Káoszba fulladt az állami informatikusképzés felvételije

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett

Szolidaritási nyilatkozatban állnak ki a Corvinus polgárai is a Színművészeti mellett