szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniában levő amerikai őslakos-rezervátum energiaellátását ezentúl mikrohálózatú nap-, és biomasszaerőművel és intelligens energiaelosztó rendszerrel látja el a Siemens. Az indiánok függetleníthetik magukat az amerikai állami közművektől, de ez azért mégsem jelent teljes szakítást.

A Blue Lake Rancheriával, az Egyesült Államokban, Kaliforniában lévő amerikai őslakos rezervátummal és az ugyancsak kaliforniai Humboldt Állami Egyetem Schatz Energiakutatási Központjával közösen a Siemens mikrohálózatot (microgrid) épít. Kifejezetten az a cél, hogy elektromos energiát szolgáltasson a rezervátum 0,4 négyzetkilométernyi területen található kulcsfontosságú épületei és intézményei számára.

Többek között a törzsi kormányzati épületet, vállalkozásokat, egy szállodát és a Vöröskereszt helyben levő biztonsági óvóhelyének létesítményeit látják el így árammal. Összehangolva a feladatokat a Pacific Gas & Electric helyi közművállalattal, a mikrohálózat (ez valójában egy regionális, de szigetstruktúrájú, tehát önállóan üzemelni képes rendszer) lehetővé teszi, hogy a rezervátum energiaigényét a jövőben függetlenül és környezetbarát módon lássa el áramszünetek vagy energiakimaradások jelentős veszélye nélkül.

A "vetés" megvolt a napelemfarmon - jöhet a folyamatos betakarítás...
©

A rendszerbe integrálandó eszközök között van egy 500 kW kimenő teljesítményű napelemes erőmű, egy biomassza-üzemanyag cellarendszer, de áramfejlesztő dízelgenerátorok is, valamint egy 950 kilowattóra (kWh) üzemi kapacitású akkumulátoros energiatároló rendszer. A mikrohálózat "fényelektromos" erőműve az egész megye legnagyobbja lesz. 
A Siemens Spectrum Power hálózatvezérlő rendszerén alapuló mikrohálózat energiagazdálkodási megoldás támogatja a személyzet nélküli működést, és így a SCADA (felügyeleti, vezérlő és adatgyűjtő) platformon futó infrastruktúra fogja kezelni a helyi energiaellátó hálózat (grid) vezérlési és energiagazdálkodási funkcióit. A hálózatvezérlő rendszer beépített időjárás- és terhelés-előrejelző eszközeivel kiegészítve a rezervátum képes lesz arra, hogy előre pontosan kiszámítsa az energiafogyasztást, így dinamikus és energiahatékony módon tudja majd szabályozni az elosztott energiatermelő rendszereket és a tárolóegységeket.

A Siemensnél már azt is kiszámolták, hogy évente várhatóan évente 150 tonnával tudják majd csökkenteni a rezervátum szén-dioxid (CO2) -kibocsátást. A mikrohálózat telepítési és üzembe állítási céldátuma 2016 ősze. A helyi indiánok ezt követően e téren önellátók és függetlenek lesznek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Négynapos munkahetet és eurót is ígér a Momentum

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt

Népszava: Már mozgósítják az orvostanhallgatókat az egészségügy túlterheltsége miatt