szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Két francia beteg megvakult a fél szemére egy német gyógyszer szedése után, és korábban Spanyolország is több tucat ilyen esetről számolt be. A francia eseteket júliusban jelentették. Egyelőre azonban nem bizonyított, hogy közvetlen összefüggés lenne az Alamedics cég gyógyszere és az esetek között – közölte hétfőn a francia Nemzeti Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Biztonsági Hivatal.

Hétvégén a spanyol hatóságok is jelentették, hogy a szemészeti műtéteknél használatos készítmény vakságot okozott 13 betegnél, és súlyos szemkárosodást további 28 esetben.

Az első spanyol esetek nyár elején történtek a bilbaói Hospital Universitario Donostia kórházban és egy magánintézményben. A retinaleválás miatt megműtött páciensek a beavatkozás után megvakultak, noha az operációk sebészeti része sikerült az orvosok szerint.

A vizsgálat kiderítette, hogy az Ala Octa nevű, műtétekhez használt német készítmény okozta a visszafordíthatatlan károsodást, mert toxikus anyag volt benne. Hogy pontosan milyen mérgezésről van szó, azt nem közölték. A szernek nem volt minden betegnél mellékhatása.

Hétfőn az Alamedics kijelentette, hogy független laborok a gyógyszeradagok tesztjei során nem találtak szennyezettséget. A klinikák ezért további vizsgálatokat folytatnak, hogy megtalálják a problémák okát. A cég utalt arra, hogy a szemműtéteknél az úgynevezett nehéz vizek használatakor kiemelt figyelmet kell fordítani a tisztaságra, de a helyes alkalmazás is nagyon fontos.

Franciaországban az Ala Octa nevű szerből a gyógyszerbiztonsági hivatal szerint piacra kerülése óta csupán 75 alkalommal adtak el. Christian Lingenfelder, az Alamedics üzletvezetője július közepén írásban figyelmeztette a kereskedőket, hogy leállították az Ala Octa eladását, amíg a gyanú nem tisztázódik. A társaság honlapján egyébként a gyógyszer ott volt a termékek között kedden délután.

A spanyol egészségügyi minisztérium június végén elrendelte a készítmény használatának beszüntetését, és kivonását a forgalomból. Így derült ki, hogy nemcsak Baszkföldön, hanem hat régióban történtek hasonló esetek, és összesen 41 betegnél alakult ki valamilyen szemkárosodás. A feljegyzett eseteknél egyebek mellett látóideg-sorvadás, retinaelhalás és a látásélesség csökkenése szerepel.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet adatbázisában nem szerepel az Ala Octa, és az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency) szabadon kereshető adatbázisában sincs benne ez a gyógyszer.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Életfogytiglani fegyházat kér az ügyészség Szilágyi István fiának

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat

Orvosa szerint Alekszej Navalnij „bármelyik percben” meghalhat