szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az élelmiszerláncok az év eleji leárazásokban több termék esetében részben vagy egészben továbbadták a fogyasztóknak a sertéshús áfacsökkentését, volt, amikor többet is vágtak az adócsökkentésnél. De nem árt résen lenni, sok esetben az új, alacsonyabbként hirdetett ár ugyanannyi, esetleg még magasabb is, mint a tavalyi. Hogy is van ez? Egy biztos: az eddig az "áfacsalt" árut befogadó boltok közül heteken belül sokan megreccsenhetnek.

Ember legyen a talpán, aki egyszerű vásárlóként eligazodik a kérdésben, hogy a boltok továbbadták-e a fogyasztóknak a sertéshús áfájának 27 százalékról 5-re csökkentését. Mindegyik bolt igyekszik reklámozni, vevőcsalogató eszközként felfogni, hogy az áfacsökkentésnek köszönhetően több sertéstermék árát jelentősen levitték, a hirdetések pedig jobbára arról szólnak, hogy egy forintot sem nyelnek le az adócsökkentésből.

A tény az, hogy ha teljesen átengednék az áfacsökkentést, akkor a különféle nyershúsoknak 17 százalékkal kellene olcsóbbnak lenniük most, mint pár hete, tavaly év végén voltak. Ha azonban végigjárjuk az üzleteket, elég vegyes kép alakul ki. Több olyan termék van ugyanis, ahol nem teljesen megy át az adócsökkentés a fogyasztói árba, ám olyan esettel is találkoztunk, amikor a boltok a verseny miatt a vártnál is nagyobbat vágnak.

A darálthús árát például több bolt jóval nagyobb mértékben csökkentette, mint amennyivel az áfa csökkent. A Lidl és az Auchan több mint 20 százalékot, 200-300 forintot is engedett a kilónkénti árból, az Aldi és a Tesco csak kevesebbet, így a teljes áfacsökkentés itt nem érvényesül.

Persze nem árt résen lenni, előfordulhat, hogy amit csökkentett árként tüntetnek fel, mégsem az. Az akciós újságokat átlapozva hamar feltűnik néhány furcsaság. Az Aldi például a januári újságban magasabb árról csökkentette az árat, mint amit a tavaly novemberi, decemberi akciós hirdetményekben találtunk. Persze ettől még lehetséges, hogy tavaly év végén már ez a magasabb ár volt érvényes, csak nem szerepelt a legutolsó akciós újságban. Mindenesetre több láncnál belebotlottunk ebbe a jelenségbe, és néhány esetben erősen úgy tűnik, hogy az árcsökkentés valójában az áremelést súrolja. A Lidlnél például a sertéstarja ára egészen különösen alakult, a december eleji akciós újságban ugyanis ezt találtuk:

©

Január elejére pedig ezt az árat hirdették meg az áfacsökkentésre hivatkozva:

©

Novemberben a Lidlnél a sertéstarja a január elejinél is jóval olcsóbb volt, kilója 1298 forintért volt kapható. A diszkontláncnál árult sertés gulyáshús ára pedig – a hálózat akciós újsága alapján – decemberben is olcsóbb volt, mint januárban az áfacsökkentés után.

A Lidl közleménye

Cikkünk megjelenése után a Lidl közleményt juttatott el hozzánk, azt írják: "a Lidl Magyarország 2016. január 1-jén módosította az árait az áfa csökkenésének megfelelően, sőt azt meghaladóan is. Ennek értelmében a Lidlben az áfamérséklés miatti polci ár csökkenés mértéke 17-23 százalék között ingadozik, azaz a Lidl nagyobb árelőnyt ad vásárlóinak, mint azt az áfacsökkentés mértéke indokolná."

A tisztánlátás azért is nehéz, mert könnyen lehet, hogy a decemberi árak azért voltak nyomottak, és akár nulla profitot tartalmaztak az áruházak számára, mert a karácsonyi bevásárlási rohamot akarták így meglovagolni az áruházak. Abból pedig nehéz további 17 százalékot engedni. Mindez azonban a legkevésbé sem érdekli az embereket, inkább a pénztárcájuk foglalkoztatja őket: ha azt látják, decemberben akár még olcsóbban is megkapták ugyanazt a sertéshúst, vagy csak kicsit drágábban, mint most, könnyen lehet, hogy minden matrica vagy az áfacsökkentést hirdető tábla ellenére is elégedetlenek.

Nézzék csak ezt a leárazott sertéskarajt az Aldi januári hirdetésében!

©

Ugyanezt az árat találjuk a lánc novemberi újságának 4. oldalán:

©

A lánc csak január második hetétől csökkentette az árat a novemberi alá, újabb leárazást hirdetve.

Az Auchannál mindegyik sertéshúsnak, amelyhez találtunk tavalyi árakat, alacsonyabb volt az ára januárban, mint november-decemberben, de a teljes áfacsökkentés semmiféle számolással nem jön ki. Ugyanezt az összefüggést találtuk a Tescónál is.

Benéztünk néhány fővárosi CBA Prímába is. Az egyikben a húsospultnál az áfacsökkentésre hivatkozva alacsonyabb húsárakat hirdettek, amelyek azonban több termék esetében jóval magasabbak voltak a decemberi CBA Príma akciós újságban hirdetett áraknál. A boltban jellemzően 1000 forint feletti kilónkénti áron adták a lapockát, a sertéscombot, a karajt, a dagadót és az oldalast, a novemberi és decemberi akciós újságokban ezeket a termékeket ezer forint alatt is meg lehetett találni. Emellett persze a bolthálózat egyik friss akciós újsága alapján vannak olyan Prímák is, ahol most 1000 forint alatti áron kínálnak több hústerméket az áfacsökkentéssel népszerűsített akcióban.

A kisboltok is lenyelik az áfacsökkentés egy részét

A fővárosi kisboltokban, hentesüzletekben sem tapasztalható nagy áresés, több helyen egyáltalán nem változtak az árak. A fővárosi piaci helyzetet ismerők magyarázata szerint sok kisboltos eddig befogadott áfacsalt húst, olyat kínált a pultban, így tudott a nagy áruházláncok árai alá menni tavaly (a lenyúlt 27 százaléknyi áfa teremtette erre a lehetőséget). Ők már nem tudnak igazából engedni, hiszen eddig is majdhogynem nettó áron kínálták a húst.

A nagy áruházláncok azonban – mivel eddig javarészt tisztán játszottak – tudnak árat csökkenteni, és a kisboltosok árai alá is ígérnek. A nagy áruházláncok általában nem a tőkehúson keresnek profitot, azt inkább az embereket becsalogató terméknek tekintve olcsón adják, ráadásul egy nagyáruház húsospultjánál álló egy vagy két eladó nagyobb forgalmat tud generálni, mint 1-2 hentes egy kisebb üzletben, a bérterhek pedig azonosak.

Az eddig feketén játszó kis hentesüzletek, boltok közül pár héten belül sokan meg fognak reccsenni – jósolta egyik forrásunk.

Egy a fővárostól pár kilométerre fekvő kisváros egyik hentesüzletében a karaj, comb, tarja, lapocka árát január 1-jétől a cégvezető szerint 8-10 százalékkal mérsékelték.

Egy kis hentesüzlet a fővárosi agglomerációban, jelzi, mennyit engedett az árból idén a tavalyihoz képest
©

Nem adták át tehát a teljes áfacsökkentést a vásárlóknak, egy részét megtartották maguknak – ahogyan általában a vállalkozók ki is szokták használni ezeket a lehetőségeket, így próbálva némiképp növelni a profitjukat. Tény, jól látható az üzletben, hogy mennyivel csökkent a kilónkénti ár, külön táblára ki is van írva.

Egy kis hentesüzlet pultja a fővárosi agglomerációban
©

A cégvezető-eladó egyébként pár nap alatt még nem tudta felmérni, hogy ettől kevesebb baromfi és több sertés fogy-e. Az első tapasztalatok alapján azonban kicsit szkeptikus:

Az imént itt járt egy törzsvásárló, kérdezte, mennyivel lett olcsóbb a tarja. Mondtam neki, 150 forinttal kilónként. Örült neki, de aztán ugyanúgy csak 40 dekát kért, mint ahogyan általában.

Ha a cikket érdekesnek találta, kövesse a gazdasági rovat Facebook-oldalát!


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Gyurcsány: Ez a Fidesz Waterloojának kezdete

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Doku360: "A vadászpilóta a levegő bohóca, és én tudtam, hogy az leszek"

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Erdogan megköszönte Orbánnak a nemzetközi kiállást mellettük

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Radar 360: Bejött az összefogás, sok helyen nyert az ellenzék

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Nem az elhízás, hanem a rossz táplálás veszélyezteti a legtöbb gyereket

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon

Erdei Sándor, vagyis Rokker Zsoltti is képviselő lett Miskolcon