szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár nem a 2014-es rakétatempóban, de tavaly is combos növekedést mutattak a magánnyugdíjpénztárakban maradt nyugdíjszámlák. Az Azénpénzem.hu számításai szerint a magánnyugdíjpénztárakban a többségnek 5-8 százalékkal nőtt a vagyona.

Már 2014-ben is az derült ki, hogy jól jártak, akiknek nem mentette meg az állam a nyugdíját, s ez tavaly is így volt – ha nem is volt akkora szakítás, mint a megelőző évben – írja az Az én pénzem lakossági pénzügyi portál. Akkor ugyanis a bent maradók többségének pénze 10 százalék körül fialt, 2015 pedig "csak" 5-8 százalékot.

Mindenképpen elégedettek lehetnek tehát azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik ellenálltak Selmeczi Gabriella nyugdíjvédelmi komisszárnak és nem engedték, hogy az állam „megmentse” a nyugdíjukat. Főleg annak tükrében, hogy a tb-rendszerbe visszaküldött közel hárommillió ember tavaly azzal szembesülhetett, hogy soha nem is lesz egyéni nyugdíjszámla.

Azok vagyona, akik nem léptek vissza a tb-rendszerbe, 2015-ben is szépen hízott, és a hivatalosan nem is létező infláció mellett még a legalacsonyabb hozamot elérő portfólióban is reálértéken növekedett a nyugdíjpénzük. A tavalyinál jóval alacsonyabb hozamkörnyezetben a legnagyobb hozamot, 8,94 százalékot a Budapest Magánnyugdíjpénztár érte el a Növekedési portfólióban, míg a legkevesebbet a Szövetség, 1,54 százalékot a Klasszikus portfólióban. A portál számításai szerint – a pénztárak adatai alapján – 2014. év végén 3,394 millió forint volt egy tag átlagos vagyona, így a pénztári hozamokkal számolva az átlagtagnak 303 424 forinttal lett több pénz a számláján a legnagyobb, és 52 267 forinttal a legkisebb hozam esetében.

A tb-rendszerbe visszaterelt mintegy hárommillió tag háromezermilliárdos vagyona gyakorlatilag elpárolgott a volt tagok számára (ment adósságcsökkentésre, IMF-hitel törlesztésére, de részvényvásárlásra is futotta belőle). Ráadásul idén végre a kormány azt is világossá tette, hogy ne is számítsanak egyéni számlás rendszerre az emberek, mert szerintük ma is részben ez működik (hiszen az Ügyfélkapun át mindenki megnézheti, mennyi tb-t fizettek utána).

A kormány tavaly újabb trükkös eszközzel próbálta meg kinyírni a pénztárakat: 70 százalékos tagdíjfizetési arányt írt elő. Egy 2014-es törvénymódosítás miatt ugyanis be kell zárni azt a kasszát, amelyiknél a tagdíjfizetési arány nem éri el a hetven százalékot. Az első vizsgált időszak 2015 áprilisától szeptember végéig tartott. A pénztárak alacsony tagdíjakat írtak elő, és tavaly áprilistól decemberig mindegyik meg is ugrotta a szintet.

További részleteket itt lehet olvasni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

A korábbinál négyszer nagyobb arányban találtak koronavírusos beteget a budapesti tesztelésen

Orbán Viktort beoltották

Orbán Viktort beoltották

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig

A lakáskeresések számát már megdobta a csok, a vásárlásokét még alig