szerző:
hvg.hu

Eljárások vannak a Class FM műsorai miatt, márpedig ha súlyos jogsértéseket állapít meg a médiahatóság, az ősszel lejáró frekvenciaengedélynek harangozhatnak.

Újabb hatósági eljárásokat indít a médiahatóság a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó országos kereskedelmi rádió, a Class FM ellen. A Morning Show január 14-i és 19-i adásai miatt indult a vizsgálat, mert azokat a 12-es besorolás helyett vélhetően 16 éven aluliaknak nem ajánlottként kellett volna közzétenni – áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében. A Class FM-es kifogásolható műsorrészletek a prostitúciót társadalmilag elfogadottként mutatták be, és durva, trágár trollkommenteket humorosan népszerűsítettek, amit a védendő fiatal korosztály nem tud még a helyén kezelni, megfelelően értelmezni.

A Morning Show három műsorvezetője
©

A Médiatanács ezen kívül jelenleg két másik eljárást is folytat a rádió műsorai miatt, mindegyiket korhatár-besorolási témában: a december 30-ai és a január 4-ei adásban elfogadható konfliktusmegoldásként ábrázolták az erőszakot, valamint a felvetett szexuális témákat érzelemmentesen, erős obszcén kifejezésekkel mutatták be, a január 11-ei adás pedig aggályos kontextusban dolgozta fel a szexualitás, illetve a homoszexualitás témáját; pozitív, humoros színben tüntette fel az alkohol- és drogfogyasztást, továbbá durva trágárság is helyet kapott.

A testület ugyanakkor a műsor január 27-ei és 28-ai – az egyik műsorvezető orvosi kezeléséről viccelődő – adását kifogásoló állampolgári bejelentést megvizsgálva nem látott jogalapot hatósági eljárás megindítására.

A vizsgálatoknak komoly tétje van: a rádió 7 éves frekvenciaengedélye idén novemberben jár le. Az engedély elviekben automatikusan meghosszabbítható további évekre; kivéve, ha a hatóság olyan súlyos jogsértéseket állapít meg a működés során, ami alapján megvonhatják a szolgáltató jogosultságát a további sugárzásra, emlékeztet a 444.hu.

Simicska Lajos visszaszorulása a tavaly februári G-day után vált igazán látványossá.

Az átfogó tematikus vizsgálat a Class FM-en kívül a Music FM-et, a Petőfi Rádiót és a Sláger Rádiót ellenőrzi, a vizsgálati eredményeket a közeljövőben fogja tárgyalni a Médiatanács.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Módosult a határidő: 2 pénztárnál ma lehet utoljára leadni lakástakarék-szerződést

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

Budapest–New York járatot tervez a Wizz Air vezére

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

"Brutális változások jönnek, de fel tudjuk-e készíteni erre az embereket?"

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Budapesten is elvitték az első hajléktalant

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!

Micsoda időket élünk: már egy szendvics is lehet szexista!