szerző:
Juhász Gábor

Totális háborúvá válhat az Orbán–Simicska-konfliktus, ha a pénzember politikai pályára lép. A konfliktus nyílttá válásának első évfordulóján még lövészárokharc folyik. Az e heti HVG címlapsztorijában egy nagymúltú kapcsolat epizódjait jártuk végig, és felvázoltuk a lehetséges folytatást is.

Ellenzékből az ellenzék felé – kacskaringók után megint ebbe az irányba fordult a Simicska-média. A Hír Tv vagy a Magyar Nemzet már-már kormánykritikus hangvételén ámulók közül kevesen emlékezhetnek arra, amikor – még a Fidesszel a háta mögött – Simicska Lajos azon fáradozott, hogy hármas szövetséget hozzon létre egy lap mögött, éspedig a most a kormánypárt által pátyolgatott kereszténydemokraták, kisgazdák és MDF-esek ellen.

1992-ben egészen más idők jártak, akkor még a szocialisták és a szabaddemokraták pénzembereivel ültek össze a fideszesek egy újságmentő akció kitervelésére. A célpont a Vasárnapi Hírek volt, annak próbáltak tőkeerős ellenzéki kiadót kreálni a második szabad választás kampányára készülve.

A Fidesz-vezetés akkortájt azon fáradozott, hogy a párt kiépítse háttérgazdaságát, ne függjön üzletemberektől, behozza versenyhátrányát a milliók pártcélú felhajtásában. Ebben Simicska kulcsszerepet játszott, például a Fidesz nevében tárgyalt az állammal és az akkor kormánypárt MDF-fel a pártoknak járó székházjuttatás pénzre váltásáról.

Orbán Viktor politikai alakulatának cégén keresztül autókölcsönzőt nyitott Jet Car néven, közben nagy ütemben folyt a formálisan magánkézben lévő pártközeli vállalatcsoport kiépítése is. Ezt egy időben a belvárosi volt Bajkál étteremből (majd az Andrássy út 105. alatti Fidesz-ingatlanból) igazgatták. Ott mondta a HVG-nek 1992-ben a szintén fideszes Varga Tamás, hogy az MDF gazdasági igazgatójával, Kollár K. Attilával közös cég, a Quality Invest Rt. egyszerű magánvállalkozás, nem pártszövetkezés áll mögötte.

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának állománygyűlésén
©

A titkos megbeszélések sora, a Fidesz–MDF-összefogás gyanúját felkeltő cégek gründolása azonban árulásnak számított a többi ellenzéki párt, az MSZP és az SZDSZ szemében. A székházügylet és a Simicska-befektetésekről szóló 1993-as hírek aztán megroppantották Orbán Viktor pártjának népszerűségét. A politikai fordulatba kezdő Fidesz nem tudta már megmenteni önmaga számára az 1994-es választást: a győzelemesélyesek csoportjából a futottak még kategóriába zuhant.

Simicska azonban nyert. 1994 elején az állam eladta a Mahir hirdetővállalatot, a befutó a B-Reklám Kft. lett. A részvénytöbbséget megszerző új cégben Simicska csak a következő évben bukkant fel bejegyzett tulajdonosként, de a politikai életben nyílt titok volt, hogy ő áll a háttérben. A szocialisták választási győzelme közeledtével, a Boross-kormány idején megkezdődött a Mahir megerősítése: például az akkor állami Magyar Nemzet, Esti Hírlap és a sok pénzt fialó Expressz hirdetési újság bérbevételével.

"Az Úristen irgalmazzon néktek!" - Emlékeznek még?

Ezt az akciót a Horn-kormány még el tudta hárítani, visszaszerezte az újságokat, de az MSZP 1998-as bukása után megnyílt a tér Simicska és csapata előtt. Ő átmenetileg háttérbe vonult az üzleti életben, hiszen az adóhivatal elnökévé nevezték ki, de ez csak kitérő volt számára. A hidegfejű pénzember egyébként már akkor is hajlamos volt a heves kitörésekre, lemondásához például az vezetett, hogy a kezében lévő Napi Magyarország címlapján „Az Úristen irgalmazzon néktek!” szavakkal fenyegette meg a korábbi cégügyei – például a Schlecht Csaba által „Kaya Ibrahimnak” eladott kft-k – miatt őt politikailag támadókat.

Nem volt azonban kétséges, hogy mi lesz a visszatérés útja. Már korábban is az volt az álláspontja, hogy kapcsolatrendszerével könnyen milliárdossá válhat. Meg is mutatta, hogy meg tudja csinálni. Ráadásul ellenzékben, hiszen a Mahirből kinőtt vállalatbirodalom a Fidesz 2002-es veresége után izmosodott meg igazán, bővült például építőipari és mezőgazdasági cégek sorával (lásd Zárás-válás című írásunkat). A Simicska-médiacégek – főleg a Magyar Nemzet és a Hír Tv révén – az Orbán-párt fő támaszai voltak az ellenzékben töltött nyolc év alatt.

A vállalatrendszer kiépítése épp olyan módszeresen zajlott, mint ahogy a Fidesz 2002 után bekebelezte a maradék kisgazdákat és volt MDF-eseket, magához kötötte a kereszténydemokratákat, elfoglalva a jobboldali politikai teret.

Simicska veszte az általa is jócskán elősegített 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem lett.

A kormányhatalom megszerzéséhez Orbánék még igencsak rászorultak a baráti tulajdonban lévő média támogatására, az alkotmányozás jogának elnyerése azonban már szabad kezet adott a kormányfőnek. Nemcsak az ellenzékével, hanem a saját oligarchájával szemben is.

A választási rendszer átalakítása, a kampányfinanszírozás módosítása bebiztosította a Fidesz 2014-es választási győzelmét. Mindez alkalmat adott például a reklámadó miatt a keménykedő Simicska meggyengítésére, új miniszterelnöki kedvencek – mészároslőrincek, garancsiistvánok, habonyárpádok, andyvajnák – helyzetbe hozására. Egyszersmind megmutatta, hogy csak egy úr van a házban. A párt most is vezeti a népszerűségi listákat, így megengedheti magának a Simicska-féle „frakciózást”.

Puha putyinista eszközök Simicska ellen

Orbán puha putyinista eszközökkel él Simicskával szemben. „Pénzbüntetéssel” sújtotta az utóbbi egy évben: a milliárdos százmilliókat veszít korábbi kedvezményezett helyzetéhez képest. Elmaradnak a győztes közbeszerzések, máshová kerülnek az állami reklámszázmilliók, más veheti meg az addig olcsón bérelt állami földeket vagy éppen a TV2-t – utóbbit éppen Andy Vajna szerezheti meg Simicska üzlettársa elől.

Ezt azonban simán túlélheti a milliárdos, nyilván tartalékolt az elmúlt 15 évben, különösen az utóbbi fél évtizedben felhalmozott több tízmilliárd forint osztalékból, és a cégei sincsenek kiszáradva. Észjárását ismerve valószínűleg arról is gondoskodott, hogy pénze egy része fedésben legyen, ne ordítson róla, hogy Simicska-milliárdokról van szó.

Megteheti, hogy átmenetileg visszavonul a frontvonalból, mint tette bizalmasa, Nyerges Zsolt, aki külföldre ment. Nyilvánvalóan az is befolyásolja döntését, hogy régi emberei dezertálnak-e mellőle. Ebben rossz tapasztalatai lehetnek. Olyan régi harcostársai hagyták el, mint a Magyar Nemzet bérbeadásakor megismert Liszkay Gábor, aki már a konkurens Magyar Idők egyik gazdája. A régi fideszes cégtárs Győri Tibor meg most Habony Árpáddal bizniszel az új kormánykedvenc Modern Media Group Zrt.-ben, amelynek portálja, a 888.hu gusztustalan támadást intézett az MSZP-elnök családja ellen.

Amikor a háború kiteljesedik

A háború akkor válik majd totálissá, ha a pénzember esetleg úgy dönt, hogy politikai pályára lép. Nem úgy, mint tavaly, amikor eljátszott a gondolattal, hogy indul a mostanra lakóhelyévé vált Veszprém parlamenti képviselői helyéért, és nem is csak úgy, hogy több teret enged a médiájában Orbán ellenzékének. Simicska ért a pártszervezéshez, tudja, hogy a politikához pénz, pénz és pénz kell.

Ha politikusnak áll, a gazdasági szankciókat felválthatják a komolyabb kormányzati ellencsapások. Elzáródhatnak a banki hitelcsapok. Elvesztheti frekvenciáját a gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő országos kereskedelmi rádióadó, a Class FM, amelynek üzemeltetője, az Advenio Zrt. eddig igencsak jól muzsikált: 2014-ben 3,6 milliárd forint árbevételből 1,4 milliárdos adózott eredményt produkált. Fokozatosan 20 ezer eladott példány alá szorítható a már az utóbbi egy évet is megszenvedő Magyar Nemzet. A nagy állami megrendelések elmaradása megrendítheti az egész cégbirodalmat.

Magyarországon ráadásul minden vállalkozót fenyegetnek a büntetőjogi lépések. Szabálytalanságot találni nem nehéz, ha mást nem, akkor egy hiányzó cégtáblát – mint a Simicska-hirdetőoszlopokat óvó őrző-védő cég esetében. Intő jel lehet Simicska számára Varga Tamás esete is, aki szintén sokat tudott a Fidesz korai éveinek pénzügyeiről, és a párttal történt szakítása után egy időben külföldön bujkált a magyar bűnüldözők elől. Más vádak mellett ugyanis egy luxuskocsikat kínáló cége kapcsán pénzügyi szabálysértésekkel gyanúsították.

Simicska aligha véletlenül tartózkodik mostanában attól, hogy szerepet vállaljon cégei vezérkarában, inkább tulajdonosként – mint egy sarokban meghúzódó pók – mozgatja a szálakat. A mindenkori magyar kormányok azonban hajlamosak az igazságszolgáltatásra szolgaként tekinteni. Fenyegető Simicska számára (is), hogy a Fidesz ebben élén jár: ezt bizonyítja a Hagyó- és a vörösiszap-ítéletek éppen folyó pártbírálata, ami már túlmegy a sima politikai kommentárok határán.

A HVG hosszú idővonalon ábrázolta az Orbán–Simicska kapcsolat főbb epizódjait: az alábbi ábra részleteiért kattintson ide!

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

11. számú Orbán Viktor Úttörőcsapat, vigyázz! Zászlónak tisztelegj!

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Ez kész: Lech Walesa a legnagyobb stílusdiktátor

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Fotók: mint egy durva sci-fi játékban, úgy dolgoznak az amerikai katonák

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson

Tolatóradar: 500 millió forintnyi Maybachba botlottunk egy pesti tisztáson