szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig közel 240 millió forint gyűlt össze az Indiegogón egy olyan eszközre, amely az alkotók ígérete szerint kiszűri az oxigént a vízből, így például a búvároknak szükségtelenné téve a súlyos palackok cipelését. Kutatók azonban szkeptikusak, és több ellentmondásra is rámutattak.

Több tudományos fantasztikus filmben felvonultatták már az eszközt, amire elég ráharapni, mint egy pipára és megoldja a víz alatti légzés problémáját. Legutóbb Obi Wan Kenobi és mentora használtak ilyet, hogy követni tudják a Star Wars Saga leggyűlöltebb karakterét, Jar Jar Binkset a víz alatti városba, de már Sean Connery is hasonlót villantott a James Bond egyik epizódjában. Így aztán nem meglepő, hogy a forradalmi találmányként beharangozott kütyüért több ezren gondolkodás nélkül utalták a pénzt, legtöbben a 300 dolláros csomagért, de sikerült 100-at eladni az 1100 dolláros kiskereskedői csomagból is, ami egyből öt Triton névre keresztelt „mesterséges kopoltyút” tartalmaz.

A svéd fejlesztő cég, a Triton ígérete szerint az eszközzel 45 percig lehet 4 és fél méter mélységben úszkálni, a technológia lényege pedig, hogy a mesterséges kopoltyúk olyan mikroszűrővel rendelkeznek, amelyek a levegőt átengedik, de vizet nem. A szerkezetben található mikrokompresszor pedig eltárolja az így nyert levegőt, lehetővé téve a felhasználónak a természetes légzést.

Azonban a Neal Pollock, a Duke Egyetem kutatási munkatársa, és egyben egy búvárszövetség kutatási igazgatója is mindenkit óv attól, hogy pénzt vesztegessen az Tritonra, aminek hitelessége több problémát is felvet. Először is a kampányvideó szerint a három alapító dizájn-, biznisz- és marketingismeretekkel rendelkezik, ami máris gyanús, hiszen egy ilyen találmányt szaktudás nélkül megalkotni valószerűtlen – írja a Telegraph.

Pollock szkepticizmusát osztja Alistair Dove tengerbiológus és búvár is, aki szerint ahhoz, hogy a vízből megfelelő oxigént tudjanak kinyerni, durván 90 liter vizet kéne megszűrni percenként, amihez egy elég hatékony szivattyúra lenne szükség, azonban a videó szerint a Tritonban egyáltalán nincs szivattyú. Ráadásul ahhoz, hogy ezt a levegőt eltároljuk, helyre is szükség van, azonban mivel az eszköz igen apró, ez csak kompresszálva elképzelhető, azonban ehhez rengeteg energia szükséges, amit a jelenlegi technológia fejlettség mellett ilyen apró méretű akkumulátor nem képes biztosítani.

Kutatók szerint továbbra is csak a filmek világában létezik
©

Andrew David Thaler, mélytengeri biológus szerint, ha az alkotók rendelkeznének ilyen technológiával, az önmagában sokkal nagyobb durranás volna, mint az egész „mesterséges kopoltyú”. Thaler hozzáteszi, hogy ha mindez igaz volna, az sem volna elég, mert egy búvárnak nem elég önmagában egy zárt rendszerű oxigén tartály, hanem egy bonyolult rendszerre van szükség, ami a mélységtől függően szabályozza az oxigén sűrűségét.

Nem ez lenne az első alkalom, hogy csalók, az emberek lelkesedését és hiszékenységét felhasználva utópisztikus találmányaikkal elképesztő összegeket gyűjtenek össze, emlékezzünk csak a lézerborotvára, aminek kapcsán annak idején egy egész cikket szenteltünk a közösségi finanszírozás szélhámosainak.

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

650 lóerős villanyautóként támad a BMW i7

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

Súlyos büntetés várhat a brit telekommunikációs cégekre, ha Huawei-eszközt használnak

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben

„Demeter Szilárd nem az új zsidó, hanem a régi náci” – a PIM-főigazgató miatt sorozták a Fideszt a parlamentben