szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gyulán is új óriásvágóhíd épülhet Lázár János ígérete szerint, amely a Csányi Sándor agrárbirodalma számára Mohácson készülő élőállat-feldolgozóval is versenyre kelhet – írta a Figyelő.

Egy új, helyi gigaberuházással kaphatna erőre Gyulán az önkormányzat i tulajdonba került húsfeldolgozás – közölte a Figyelő szerint Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy szűkebb körű megbeszélésen, amelyet a gyulai Almásy-kastély és látogatóközpont napokban tartott átadóünnepsége után tartottak.

A 17-20 milliárd forintosra taksált projekt részeként egy nem kevesebb mint évi egymillió állat feldolgozására képes vágóhíd épülne, és egyben új helyre költözne, megújulna az emblematikus kolbászüzem is.

A terv a lap szerint nem új, a Miniszterelnökség számára egy külső tanácsadó korábban már készített egy 35 milliárd forintosra taksált, több nagy húsüzemet integráló – állami keretek között megvalósítandó – monstre projektvázlatot.

Ebben a hajdan a szlovák Penta Group-tulajdonú Debreceni Csoport Húsipari Kft. 2011-ben bezárt debreceni üzeme feltámasztása is szerepelt. A Figyelő szerint ez utóbbit Kósa Lajos akkori polgármester és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter is szorgalmazta.

Kósa Lajos öt évvel ezelőtt meg is ígérte, hogy „megmenekül a húsipar Debrecenben... a gyártást újraindítjuk, és ezzel megmenekül a mintegy 300 munkahely”, de ebből nem lett semmi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!