szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az elmúlt tíz évben 211 százalékkal nőtt azoknak a szlovák cégeknek a száma, amelyek székhelyüket valamely adóparadicsomba menekítették – írja a pozsonyi Új Szó.

Az elmúlt tíz év alatt Szlovákiában öt kormány cserélődött ki. Ami összeköti őket, az a vállalkozói környezet szinte folyamatos romlása, így nem csodálkozhatunk azon, hogy egyre több cég menekül el az országból, amelyek száma Milan Seliak, a Bisnode Slovensko igazgatója szerint mára elérte a 4701-et – írja alapra hivatkozva a Napi.hu.

A legnagyobb pánik az első Fico-kabinet hatalomra kerülésekor, 2006 után tört ki, ekkor egy év alatt 19 százalékkal ugrott meg az adóparadicsomokba menekülő társaságok száma. Abszolút számokban mérve azonban a legtöbb cég az Iveta Radicová vezette jobboldali kormány 2012-es bukását követően távozott, akkor 566-tal több cég hagyta el Szlovákiát, mint egy évvel korábban.

A legtöbb menekülő Hollandiában, az Egyesült Államokban és Cipruson köt ki, 2005 és 2015 között összesen 3121, vagyis a külföldön bejegyzett szlovák cégek 66 százaléka választotta a fent említett országok egyikét. Hollandiában, mivel uniós tagország, mentesülnek a forrásadó fizetése alól a letelepedő szlovák cégek, ráadásul osztalékadó sincs.

Az Egyesült Államok egyik vonzerejének az anonimitás számít, ott ugyanis sem a tulajdonosok, sem az igazgatók személye nem kerül be hivatalos nyilvántartásba, így nem is hozzáférhető illetéktelenek számára. Alacsonyabbak az adók is, ráadásul a cég számára a reklám szempontjából sem mellékes, hogy az USA országjelölést használhatja.

A legnagyobb érdeklődés tavaly azonban mégis Ciprus iránt mutatkozott, ahol összesen 917 szlovák céget jegyeztek be, 167-tel többet, mint egy évvel korábban, elsősorban a kedvezőbb adórendszer miatt. Ciprus a magyar cégek körében is viszi a pálmát.

 

Ha szeretne további hasznos híreket olvasni, hírlevelünkre feliratkozva megteheti!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Nézők előtt rendezik a Forma-1-es Monacói Nagydíjat

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka

Marabu Féknyúz: Nyuszika és a sapka