szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahhoz mit szólna, hogy az inteneten megrendelt pizzát egy robot hozná házhoz? Ha a Domino's pizzahálózattól rendel, szembe jöhet a robot kiszállító – egyelőre Ausztráliában.

A világ második legnagyobb pizzalánca, a Domino's már jó ideje próbálkozik azzal, hogy kiiktassa az emberi tényezőt a pizzarendelési procedúrából. Először a telefonos operátort váltották le egy robottal, de most szintet léptek. A Domino’s Robotic Unit (Domino’s Robotegység) egy teljesen önműködő jármű, amely az óránként 20 kilométeres sebességre képes, és alkalmas arra, hogy a járdákon, ösvényeken, bicikliutakon kiszállítsa a pizzát – írja a Chef & pincér. Autóutakon és az autópályákon viszont nem alkalmazható, így ez a pizzéria környékére korlátozza a kiszállítást.

A DRU úgynevezett LIDAR szenzorrendszert használ, amely érzékeli az akadályokat, és ennek megfelelően automatikusan módosítja az útvonalat. A tárgyakat és a távolságokat a beépített lézere méri be, míg közelre a hagyományos érzékelőkkel tájékozódik, ahogyan például a takarító robotok is. A legrövidebb útvonalat a szenzorokon kívül a beépített GPS és a Google Maps segítségével találja meg, és végül a pizzát a ház előtti járdaszegélynél kézbesíti az egy méter körüli, 190 kilós "futár".

A vevő egy egyedi mobiltelefonon kapott kóddal aktiválhatja a robot bezárt tárolóját, ahonnan a különböző fűtött és hűtött rekeszből kiveheti az ételt, az italt vagy éppen a desszertet.

A Domino's Pizza a Pizza Hut mögött a világ második legnagyobb pizzát forgalmazó gyorsétterem-hálózata. A hálózatot 1960-ban alapította egy testvérpár, s 1967 óta működik franchise rendszerben. Napjainkban a hálózat több, mint 10 ezer franchise és saját üzletével az Egyesült Államokban, és több mint 60 ország piacán van jelen. Bár hazánkban még nem vetette meg a lábát a hálózat,  Ukrajnában, Bulgáriában és Romániában egyaránt az elmúlt években kezdte meg terjeszkedését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből

Ezer lélegeztetőgép sem került ki a kórházakba a beszerzett 17 ezerből