Tetszett a cikk?

Mintegy 72 milliárd forinttal tovább növelte a rekord árbevételi csúcsát az állami tulajdonú Magyar Villamos Művek (MVM) csoport.

Eddigi legnagyobb árbevételét érte el az MVM-csoport tavaly, amikor az 1267 milliárd forinttal csaknem 72 milliárddal meghaladta az egy évvel korábbit - jelentették be szerdán az MVM szerdai budapesti sajtótájékoztatóján. A csoportszintű EBITDA (kamat- és adófizetés, valamint  értékcsökkenési leírás előtti eredmény) több mint 107 milliárd forint volt, 4,2 milliárddal több az előző évinél. Új, középtávú stratégiájában a csoport célul tűzte ki, hogy 2020-ra megduplázza az EBITDA értékét - közölte Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója. A stratégiában kiemelt cél a csoport megjelenése új piacokon, a regionális szerepvállalás növelése, a szolgáltatások, valamint a megújuló forrásokon alapuló energiatermelés bővítése - ismertette. Ugyancsak kiemelt szerepet kap a hazai innováció támogatása, a hosszú távú energiaellátás biztonsága, a versenyképesség további növelése és az ügyfélorientált működés.

Csiba Péter hangsúlyozta, az MVM azt tűzte ki célul, hogy olcsó, fenntartható módon megfizethető energiát biztosítson a magyar fogyasztóknak, eközben a társaság fontos régiós szereplővé válik. Szerinte lépést kell tartaniuk az új versenytársakkal, olyan területeken kell szolgáltatásokat nyújtaniuk, amelyekkel eddig az MVM-csoport nem foglalkozott. Úgy fogalmazott: Magyarország energiabiztonsága alapvetően az MVM kezében van, szeretnének minden lépést megtenni annak érdekében, hogy az ellátásbiztonság a jelenlegi, vagy még magasabb szinten legyen. Aktívan részt kívánnak venni minden olyan energiabiztonsági koncepció kialakításában, amit nagyrészt az MVM-nek kell végrehajtani.

Az MVM-csoporton belül vannak szolgáltatók, amelyek a külső piacokon is megfelelnek és már megjelentek külföldi országokban; tovább keresik ezeket a lehetőségeket - közölte az elnök-vezérigazgató, hozzátéve: támogatni szeretnék azokat a fejlesztéseket elsősorban az energetika területén, amelyeket piacra lehet segíteni.

Kóbor György, az MVM Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón elmondta, a társaságcsoport tavaly 60 milliárd forintot fordított fejlesztésekre, és összesen 120 milliárd forintot fizetett be a magyar költségvetésbe különböző díjak és adónemek formájában.
Kérdésre válaszolva Csiba Péter közölte: ha születik tulajdonosi döntés, készek más cégek felvásárlására, de konkrétan még nincs lépés ebben az ügyben.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Lázár János: Megvan a kivitelező a makói fürdőre, már csak pénz kell

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Itt az idő, hogy Paul McCartney emlékiratokat írjon

Mészáros jól járt, a gazdák nagyot buktak a malomcsődön

Mészáros jól járt, a gazdák nagyot buktak a malomcsődön