szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hallgassa meg az eredetit, 1902-ből!

A kilencvenes évek második felétől kezdve jó ideig ez a csengőhang uralta a világ mobiltelefonjait:

A szebb napokat is megélt, visszatéréssel kacérkodó, de azzal nehezen boldoguló Nokia nagy fogása volt ennek a melódiának a kiválasztása, sokan még ma is annyira a finn cég termékeivel hozzák kapcsolatba, hogy azt hiszik, saját kompozícióról van szó. Pedig nem.

A céges sztori szerint az ikonikus csengőhangot úgy találták meg, hogy 1993-ban Anssi Vanjoki, a Nokia akkori alelnöke megmutatott egy 1902-ből származó spanyol gitárkompozíciót Lauri Kivinennek, az akkori kommunikációs vezetőnek. Ez volt a Gran Vals, Francisco Tárrega alkotása, és a két felsővezető ebből választotta ki a világhíressé vált dallamrészletet.

Az eredeti az alábbi YouTube videón hallható, a nokiás részlet először 00.12-nél csendül fel, aztán többször is.

Aki pedig a csengőhang 1994–2014 közötti evolúciójára kíváncsi, annak ezt a nosztalgikus gyűjteményt ajánljuk:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!