szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet szerint embertelen körülmények között dolgoztatják a meghosszabbított útvonalon közlekedő 58-as buszra beosztott BKV-sofőröket. Órákig nem tudnak könnyíteni magukon, enni és inni csak a járművön tudnak, mert a vonal két végállomásán nem alakítottak ki tartózkodót. Még ideiglenes vécé sincs.

Az 58-as busz a budafoki Jégmadár utca és Újbuda-Városközpont között közlekedik.

Érinti egyebek mellett az Etele teret, de sem ott, sem máshol nem állhatnak meg a sofőrök elvégezni a dolgukat. A két végállomáson sem tudják, mert azokon se tartózkodásra alkalmas helyiség, se WC nincs.

Az egyik buszvezető három egymást követő napon, de szolgálatonként mindössze egyszer elment az Etele téri BKV-pihenő mosdójába, mert nem bírta ki a hosszú utat. A kitérő miatt 3-4 percet késett a járata az érintett napokon. Közvetlen felettese megértette a helyzetet, elnézte a késést, a BKK fődiszpécsere viszont a szakszervezet szerint ordítva tiltotta meg a sofőrnek, hogy akár csak egyetlen percre megálljon bárhol is elvégezni a dolgát.

A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azonnali intézkedést követel az ügyben. Ha a helyzet záros határidőn belül nem javul, munkavédelmi hatósághoz fordulnak – közölték kedden.

Az 58-as vonal sofőrjei embertelen körülmények között, vécé, mosdó és végállomási pihenőhely nélkül kénytelenek kibírni a többórás szolgálatot. Ez nemcsak szabálytalan, de különösen kegyetlen eljárás, mert a forróságban a biztonság miatt is az átlagosnál többet kell inniuk, ezért nyilván mosdóra, vécére is többször lenne szükség – nyilatkozta az EKSZ elnöke.

Nemes Gábor szerint egyre jellemzőbb, hogy miközben a munkáltató és a tulajdonos egyre nagyobb terhet rak a dolgozókra, nem biztosítja a feladatok teljesítéshez szükséges feltételeket. Ez a példa jól igazolja a szakszervezet többször hangoztatott állításait: túlzóak az elvárások, s ehhez képest minimális a munkavállalók megbecsülése – véli az elnök.

A BKV és a BKK reakciója egyelőre nem ismert az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!