szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Miután a kormány kitúrta Simicska Lajost, egy francia érdekeltség, a JCDecaux foglalta el a magyar óriásplakát-piacot. De miért egy francia, miért nem egy baráti magyar? Könnyen magyarázza az ellentmondásosnak tűnő helyzetet, hogy a francia cég körül egy már-már Habony Árpád-szintű "tanácsadó" forgolódik, a tokaji borszcénából nemrég kitett Tombor András.

A lassan egypólusú óriásplakátpiacból egyre nagyobb szeletet hasít ki magának egy francia központú cég, a JCDecaux. Szakmai berkekben egyöntetű álláspont, hogy ennek hátterében az áll, hogy Orbán Viktor korábbi biztonságpolitikai tanácsadója közvetítőként tüsténkedik a kültéri reklámpiacon. Tombor András ráadásul a plakátpiac jó ismerője, hiszen a kétezres évek közepén éppen a JCDeacux elődjének, a Multireklámnak volt a vezérigazgatója, amikor még Csányi Sándor OTP-vezér birtokolta a céget. Tombor a fővárosi döntéshozatalban is igyekszik érvényesíteni a befolyását. A BKV már hónapokkal ezelőtt kiírta a közbeszerzési pályázatot a tömegközlekedés felületeinek értékesítésére, és a feltételeket gyakorlatilag a JCDecaux-ra szabták.

Kidobóemberek a piacon

Az irányított médiavásárlással kiszorítják Simicskáékat, és megrendelésekhez juttatják a kiválasztottakat, elsősorban a JCDecaux-t. Mindez automatikusan lehetővé teszi, hogy a talpon maradt médiatulajdonosok kapuőrként viselkedjenek, és csak azokat a megrendelőket engedjék be a hirdetési piacra, akiket megfelelőnek látnak.

A lap megkeresésére Tombor nem válaszolt. A JCDeacux persze keményen hárít mindenféle összefonódási feltételezést, vezérigazgatója, Szelei Szilárd azt közölte a HVG-vel, hogy „a JCDecaux-ban Tombor Andrásnak nincs tulajdonosi érdekeltsége, nem tölt be vezető tisztséget, illetve a JCDecaux semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll Tombor Andrással”.

A Grand Tokaj (korábbi Tokaj Kereskedőház) vezérkarából most már biztosan kimaradó Tombor azonban lehet, hogy hasít a plakátbizniszben, más területen viszont inkább kegyvesztettnek tűnik. A nyugatias külső mögött keletiesen gondolkodó embernél összemosódik a határ a közpénzek és a magánüzlet között” – jellemzi a HVG-nek a sajtóban lépten-nyomon felbukkanó, ám a közvélemény számára Habony Árpádhoz hasonlóan azonosíthatatlan politikai szerepkört élvező Tombort egyik régi ismerőse.

Már évekkel korábban feltűnt Tombor mellett a később kormányszóvivőként is tevékenykedő Giró-Szász András. Tény, hogy az a budai Normafa úti társasház, amelynek postaládáján és kapucsengőjén ma is a Tombor név olvasható, Giró-Szász feleségének is az egyik, cégiratokban feltüntetett címe volt. Ám az idők változnak, Tombort ma az önálló jövedelem nélküli, Fidesz-tanácsadó Habonnyal együtt mozgónak mondják, akinek állítólag 20 millió forint hitelt is nyújtott. „Ő a fővárosi önkormányzatok és cégek Voldemortja, afféle megmondóember” – jellemezte a HVG egyik informátora.

 A részleteket a legfrissebb HVG-ben olvashatja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában

Családtámogatás: erőn felül költenek Kelet-Európában

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

SZFE-vezetőség: „Akik engedély nélkül tartózkodnak az SZFE-n, vállalniuk kell annak minden következményét”

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában

Lecsúszott az emelőről a teherkocsi, tragédia lett a gumicseréből Ausztriában