szerző:
hvg.hu

Bár a kormány egy csomó intézkedésével a multikat tervezte szívatni, mégis egy magyar cég dobja be elsőként a törölközőt. Persze nem csak az elcsellózott intézkedések nyírták ki a Palóc Nagykereskedelmi Kft.-t, de elvitathatatlan szerepük volt benne. Hazai vállalkozók helyzetbe hozása Orbán-kormány módjára.

A kiskereskedelem "hazaisításának" első áldozata még véletlenül sem egy külföldi cég, hanem a kormányzati kedvenc CBA egyik alapcége lett – derül ki az Index cikkéből. A Palóc példája azt mutatja, hogy a kormányzati intézkedések egy része pont a tervezettel ellentétes hatást, ez pedig alapvetően abból fakad, hogy a magyar hálózatok technológiailag nagyon le vannak maradva a külföldi versenytársakhoz képest, és nincs meg a tőkéjük ahhoz, hogy behozzák vagy akár csökkentsék ezt a lemaradást.

©

A Palóc 2011-ben roggyant meg: akkor csökkent először árbevétel, 2015-re pedig már majdnem tízmilliárddal volt kevesebb, mint négy évvel korábban. Az addig bőven félmilliárd fölötti nyereség pedig tavalyra egészen elképesztő nagyságú, 1,8 milliárdos mínuszba fordult.

Nagyon drágák voltak a Palóc üzletei
A beszállítók szerint egyébként a cég még mindig azt a benyomást kelti, hogy a pénzügyi gondok rendezése és valamiféle üzleti konszolidáció után újra akarja nyitni a boltjait. Alátámasztották ezt a Palóc vásárlóinak a dolgozóktól kapott információi is. Az Index olyan tervekről is hallott, hogy feldarabolják a Palóc bolthálózatát, egy részét értékesítenék, egy másik részét bérbe adnák, a maradékot pedig továbbvinné a cég. Általános a vélemény, hogy a Palóc által üzemeltetett CBA-k drágábbak voltak, mint a versenytársak. A salgótarjáni CBA-üzletek általunk megkérdezett vásárlói szinte kivétel nélkül ezt említették a legnagyobb gondnak, megelőzve az áruhiányt.

A Palóc egyértelműen a hátrányos jogszabályi változásokra fogta mélyrepülését, a legmasszívabbakat a dohányforgalmazás, illetve a vasárnapi zárva tartás miatti forgalomkiesés, a Nébih-adó, a kötelező garantált bér emelkedése és a járuléktöbblet hatása, valamint a beszállítóknak való fizetési határidő csökkenése ütötte a cégen.

Nagyon nem tett jót a devizaárfolyamok kedvezőtlen alakulása, az adótételek növekedése, a munkanélküliség és a fogyasztás visszaesése sem. A Palóc még 2013-ban is 12 üzlettel növelte bolthálózatát, tehát a gondokból növekedéssel próbált kitörni.

Az előre menekülés kudarcba fulladt, s Palóc pont abba a késbe szaladt bele, amit a kormányzat a szerinte az eredményüket manipuláló multik elé tartott: a hatályos törvények szerint a kiskereskedelmi cégeket 2015-től számított két egymás utáni veszteséges üzleti év esetén kivonják a forgalomból.

A Palócot erősen "zavarta" a verseny is, versenytársakból pedig egyre több lett. Bár a Palóc bedőlése több ok együttes hatására vezethető vissza, nehezen tudtak megbirkózni azzal, hogy a külföldi cégek nagyobbak, gazdagabbak, korszerűbbek, így hatékonyabbak, míg a kisebb hazai vállalkozások egyszerűen nem tudnak pénzügyileg és technológiailag lépést tartani azokkal fejlesztésekkel, amelyeket mondjuk egy Tesco vagy Lidl megengedhet magának. Versenyezni pedig velük kell, majdnem mindenhol kapott ugyanis a a nyakába legalább egy komolyabb versenytársat a hálózat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Ilyen alacsony vízállás még soha nem volt a Dunán, amióta mérik

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Hivatalos: itt a kupésra faragott Skoda Kodiaq GT

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Leválthatják Mark Zuckerberget a Facebook éléről

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia az FC Barcelona játékosának egy tavalyi diszkóbalhé miatt

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Strasbourgig vinné az új hajléktalantörvény ügyét az Utcajogász Egyesület

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)

Egyszer csak feltűnt egy kisgyerek a biztonsági átvilágító képernyőjén (videó)