szerző:
hvg.hu

„Ha egy oroszlánt kölyökkora óta ketrecben tartasz, hiába nyitod ki az ajtót a már felnőtt állat előtt, a hatalmas ragadozó félénken visszahátrál, és nem mer kilépni” – ezzel a példával indokolta minapi döntését Mark Douglas, a SteelHouse nevű kaliforniai vállalat vezetője.

A 2011-ben alapított cég digitális marketinggel foglalkozik. A főnöknek feltűnt, hogy alkalmazottai nem veszik ki a szabadságukat. Pedig szerinte erre szükség lenne, a munkaerő akkor marad igazán kreatív, ha időnként kikapcsolódik. Ezért aztán Douglas közölte: 2000 dollár prémiumot kap az a dolgozó, aki igénybe veszi teljes évi szabadságát.

Az Egyesült Államokban már több széleskörű vizsgálat készült arról, hogy az emberek egyszerűen félnek szabadságra menni. Attól tartanak, hogy veszélybe kerül karrierjük, netán a főnökük lustának tartja őket. 10-ből 4 amerikai munkavállaló ezért szabadságának csak egy részét meri kivenni, ha egyáltalán.

Azt is kiszámították a vizsgálat végzői, hogy az amerikaiak túlzott szorgalma 50 milliárd dollár körüli bevételtől fosztja a meg a hazai turizmust. A SteelHouse most egy, korábban már alkalmazott modellt követ és fejleszt tovább. A The Motley Fool nevű cég 2007 óta minden évben sorsolást tart. Az összes alkalmazott nevét beteszik az urnába. A szerencsés nyertes 1500 dollárt kap, viszont kötelező kivennie két hét szabadságot.

Lejárt lemez a 8 órás munkaidő, itthon mégsem engednek belőle

A vállalatok ragaszkodnak a főállású munkavállalókhoz, miközben a négy órában dolgozók egységnyi idő alatt hatékonyabban is dolgozhatnak, nem beszélve arról, hogy az atipikus foglalkoztatási formák vonzóbbak az egyébként nem éppen lehorgonyzó Y generáció számára is.

Az önmagukat túlhajtó dolgozók Japánban is problémát, súlyos egészségügyi gondokat okoznak. Ezért a kormány ott is kampányt indított azért, hogy évente legalább egy hét szabadságot vegyen ki minden munkavállaló – írja a Business Insider.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!