szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképesztő eredménnyel végződött a borfelismerő világbajnokság. A kínai csapat végzett az első helyen.

A Dél-Franciaországban rendezett versenyen bekötött szemmel kellett hat fehér- és hat vörösbort megkóstolni. Az íz és az illat alapján kellett megnevezni a származási országot, azon belül a bortermelő régiót, a szőlőfajtát és az évjáratot. A szakértő publikum spanyol vagy francia győzelmet várt. Végül azonban a kínai vakon kóstolók bizonyultak a legjobbnak. Persze ebben a versenyben a szerencse is szerepet játszik, de a kínaiak kiváló teljesítménye nem csupán a véletlen műve.

A világ legnépesebb országa a borászatban is rohamléptekkel fejlődik. Az önmagában nem meglepő, hogy Kína a világ második legnagyobb bortermelője már. Az viszont már sokat elárul a fejlődés üteméről, hogy míg 2000-ben a világ termelésének csupán 4 százalékát produkálta, jelenleg már 11 százalékos a kínai részesedése. 830 ezer hektáron termelnek szőlőt.

A La Croix című francia lap tudósítója az egyik leghíresebb kínai borgazdaságban járt. A Chateau Sangod vagyis Sangod kastély fantázianevű borászat Pekingtől 100 kilométerre, nyugatra található. Innen szállítják a nedűket a nagy állami ünnepségekre, a külföldi vezetőknek rendezett bankettekre, Barack Obama amerikai elnök tiszteletére is a Chateau Sangod egyik különleges évjáratú palackját bontották fel. A legolcsóbb itteni bor üvegje 30 euró, az igényes vevők a 100 és 150 euró közötti fajtákat rendelik.

A gazdaságban persze dolgoznak külföldiek is. Nicolas Carré francia sommelier már 15 éve adja át szakértelmét a helyieknek. Kínában a borfogyasztás is rohamosan nő, és a termelés egyelőre nem tud lépést tartani a kereslettel. Ami pedig a minőséget illeti: a La Croix tudósítója szerint az általa kóstolt cabernet sauvignon nagyon finom volt, és vak ízlelés esetén, származási helyként, a bordeaux-i borvidékre tippelt volna.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!