szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elképesztő eredménnyel végződött a borfelismerő világbajnokság. A kínai csapat végzett az első helyen.

A Dél-Franciaországban rendezett versenyen bekötött szemmel kellett hat fehér- és hat vörösbort megkóstolni. Az íz és az illat alapján kellett megnevezni a származási országot, azon belül a bortermelő régiót, a szőlőfajtát és az évjáratot. A szakértő publikum spanyol vagy francia győzelmet várt. Végül azonban a kínai vakon kóstolók bizonyultak a legjobbnak. Persze ebben a versenyben a szerencse is szerepet játszik, de a kínaiak kiváló teljesítménye nem csupán a véletlen műve.

A világ legnépesebb országa a borászatban is rohamléptekkel fejlődik. Az önmagában nem meglepő, hogy Kína a világ második legnagyobb bortermelője már. Az viszont már sokat elárul a fejlődés üteméről, hogy míg 2000-ben a világ termelésének csupán 4 százalékát produkálta, jelenleg már 11 százalékos a kínai részesedése. 830 ezer hektáron termelnek szőlőt.

A La Croix című francia lap tudósítója az egyik leghíresebb kínai borgazdaságban járt. A Chateau Sangod vagyis Sangod kastély fantázianevű borászat Pekingtől 100 kilométerre, nyugatra található. Innen szállítják a nedűket a nagy állami ünnepségekre, a külföldi vezetőknek rendezett bankettekre, Barack Obama amerikai elnök tiszteletére is a Chateau Sangod egyik különleges évjáratú palackját bontották fel. A legolcsóbb itteni bor üvegje 30 euró, az igényes vevők a 100 és 150 euró közötti fajtákat rendelik.

A gazdaságban persze dolgoznak külföldiek is. Nicolas Carré francia sommelier már 15 éve adja át szakértelmét a helyieknek. Kínában a borfogyasztás is rohamosan nő, és a termelés egyelőre nem tud lépést tartani a kereslettel. Ami pedig a minőséget illeti: a La Croix tudósítója szerint az általa kóstolt cabernet sauvignon nagyon finom volt, és vak ízlelés esetén, származási helyként, a bordeaux-i borvidékre tippelt volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Mick Jagger és Dave Grohl himnuszt írtak a koronavírus-járványról

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Hét magyar szenvedett súlyos balesetet Németországban egy autós üldözés után, ketten meghaltak

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk

Vágó István: Nem az oltások ellen, hanem a megbízható oltások mellett kampányolunk