szerző:
bankmonitor.hu

Évi legalább 6-7 millió forintos profit nélkül ne is menjen pénzért a bankba. És ez még nem minden. Másképp adják ma a hitelt, mint pár éve.

A legtöbb bank legalább 1 vagy 2 lezárt üzleti év alapján hajlandó csak hitelt nyújtani a vállalkozásoknak, legyen szó bármekkora összegű hiteligényről is. A hosszú távú beruházási és a forgóeszközhiteleknél (rövid távú vevő- és szállítófinanszírozás) az elvárás 2 év.

Az árbevétel 10-15-20 százalékában maximalizált (és így az előző két hiteltípusnál alacsonyabb összegben elérhető) folyószámlahitelnél már 1 éves múlttal is el lehet indulni. Az tudni kell, hogy az árbevétel függvényében meghatározott arány a lezárt üzleti évek számával nő, megfelelő fedezet biztosításával (ingatlan!) egy többéves múlttal rendelkező társaság elérheti akár a 40 százalékot is.

Vannak olyan pénzintézetek, ahol nem elvárás a múlt, induló vállalkozások számára is kínálnak hitelkonstrukciókat. Ilyen esetekben azonban mindig magasabb kamatozásra, illetve erősebb biztosítéki igényre kell számítanunk.

©

Ha kedvezményes vállalkozói hitelben szeretne gondolkozni, a Növekedési Hitelnél szabályként nincs előírva a gazdasági múlt, a gyakorlatban azonban enélkül kizárólag olyan projektjellegű beruházások finanszírozhatóak, ahol a beruházás eredményeként megtermelt profit alátámasztható módon biztosított a hitel futamidejének idejére (pl.: vásárolunk egy csarnokot, melyre 5 évre leszerződött bérlőket tudunk hozni).

Kimutatott eredmény

Abban az esetben, ha 20 millió forint 5 százalékos piaci kamatozású beruházási hitelt szeretnénk vállalkozásunkkal felvenni egy átlagosnak mondható 5 éves futamidő mellett, az első éves fizetési kötelezettség 4,9 millió forint. A 4,9 millió forint a kimutatott profit maximum 70 százaléka lehet, azaz 7 millió forint kimutatott profittal kell rendelkezni ehhez a hitelnagysághoz.

Kedvezőbb a helyzet abban az esetben, ha Növekedési Hitelben gondolkozhat a cég. Az alacsonyabb kamatozásnak köszönhetően (a hitel teljes futamideje alatt fixen maximum 2,5 százalék!) már csak 6,3 millió forint az elvárt kimutatott éves profit.

A Bankmonitor kalkulátorának segítségével itt azonnal ellenőrizheti, hogy cége jogosult-e a Növekedési Hitel felvételére:

Sok vállalkozás esik abba a csapdába, hogy az „adóoptimalizálási” szempontokat figyelembe véve a tényleges profitjának csak töredékét mutatja ki papíron. Ez sokszor járhat azzal a kellemetlen következménnyel, hogy nem tud hozzájutni a kívánt hitelnagysághoz, holott a cég tényleges teljesítménye bőven elbírná azt.

Rendelkezésre álló ingatlanfedezet

Minden banknál a szokásos biztosítéki követelmények közé tartozik. Legolcsóbban és legbiztosabban a 100 százalékos ingatlanfedezet mellett tud egy cég hitelt szerezni. Az ingatlan piaci értékét és a fedezeti értékét azonban ne keverjük össze: Ha van egy 20 millió forint piaci értékű ingatlan, azt a bank maximum 12-14 millió forintos fedezeti értékkel számítja be.

Ahhoz, hogy a 20 millió forintos hitel mögé 100 százalékos ingatlanfedezetet tudjunk tenni, legalább egy 28-33 millió forint piaci értékű ingatlannal kell rendelkeznünk.

A 100 százalékos ingatlanfedezet azonban nem feltétlenül elvárt, más biztosítékok kombinációjával ez az arány lejjebb vihető, azzal viszont kalkulálni kell, hogy minél alacsonyabb az ingatlanfedezet a hitel mögött, annál magasabb kamatozás mellett kaphatjuk meg a kölcsönt.

A mai banki gyakorlatba teljesen beépült biztosítéki lehetőség az állami kezességvállalás, azaz a Hitelgarancia. Igénybevételével egy cég akár ingatlanfedezet nélkül is tud hitelt szerezni. Igaz, ez némi költségvonzattal is jár, a hitel összegére vetítve nagyjából 1,3 százalékos tétellel kell kalkulálni. Az államilag támogatott Széchenyi-hitelek esetében azonban a garanciavállalás is támogatott, itt a költség feleződik.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Tarlós István nem akar csatateret a városházán

Tarlós István nem akar csatateret a városházán

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

150 szavazatot levonnak mindenkitől Terézvárosban

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Orbán: Mindig megtiszteltetés a magyaroknak, ha Bakuba látogathatnak

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Alföldi Róbert: Másik világ jön

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Orbán a Borkai-ügyről: "Majd hétfőn mondom el a véleményem"

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban

Vége a véres tüntetéseknek Ecuadorban