szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Magyar Nemzeti Bank 1,2 milliárd forint keretösszeggel írt ki közbeszerzést, amelyre utazásszervezők pályázhatnak. A tendert néhány nappal azután írták ki, hogy kiderült: az oslói nagykövet cége taníthatja angolra az MNB munkatársait.

Az MNB a következő négy évben 1,2 milliárd forintot szán arra, hogy valaki megszervezze a jegybank munkatársainak belföldi és külföldi kiküldetéseit. Ebből az összegből mindennek ki kell jönnie, a szervezésnek, a lebonyolításnak, az utazási költségeknek, a szállásnak, az autóbérlésnek és a biztosításoknak is.

Legutóbb két évvel ezelőtt volt hasonló tendere a jegybanknak, akkor 450 millió forint volt a keret, és a United 4 Bonafini Bindair Kft. nyerte el a megbízást. A cég nem ismeretlen az állami utaztatások területén, sőt az OTP Travel mellett a legnagyobb megbízásokat ez a vállalkozás kapja, 2013-ban például az Országgyűlés hivatalának adta a legjobb, 700 millió forintos ajánlatot.

A United 4 Bonafini Bindair tulajdonosa Kárpáti Ferenc és Kárpáti Ferencné. A családi vállalkozásnak nem volt túl sok csápja az elmúlt években, elsősorban az egyre jobban fialó utazásszervezésből éltek. Kárpáti Ferencnének azonban a kétezres évek elején tulajdonrésze volt a Binder Ingatlanforgalmazó társaságban, amely a II. kerületben épített lakásokat, és amely cégben korábban olyan nagy nevek is megfordultak, mint a Mammut Bevásárlóközpont befektetőjeként megismert Kenyeres Sándor.

Az MNB egyébként éppen a napokban hirdette ki a nyelvoktatásra kiírt közbeszerzés eredményét, amely szerint az oslói nagykövet, Sikó Anna vállalkozása nyerte el a megbízást.

 Az Orbán-kormány tagjai korábban sokat bírálták az MNB előző vezetőit, köztük Simor András jegybankelnököt a Nemzeti Bank költekezéséért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!