szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tim Cooknak nagyon nincs ínyére, hogy az Írországban tervezett egymilliárd dolláros beruházása meghiúsulhat, miután három ír bíróságon támadta meg a fejlesztést.

A technológiai óriás egymilliárd dolláros, 23 futballpálya nagyságú adatközpontot telepítene Atrhenry városka közelébe, azonban a másfél éve bejelentett beruházás építési engedélye nem válhatott jogerőssé, miután azt három ír a táj átszabása miatt megtámadta a bíróságon. A lakosság nagy része azonban nem ért egyet az ellenzőkkel, mert bár az automatizált egység túl sok munkahelyet nem hozna létre, helyi bevételeket és fejlesztésket hozna. A bíróság négy hónapot adott az ellenzőknek, hogy érvekkel, tényekkel támasszák alá, hogy a beruházás a környék élővilágának sokszínűségét veszélyzeteti. Ez azt jelenti, hogy akár két év is eltelhet, mire az első fát is kivághatják a beruházás útjából – írja a Világgazdaság. Ez végső soron azt eredményezheti, hogy inkább máshol húzzák fel az építményt, mert például a Dániában az ezzel egy időben bejelentett tükörberuházás elkészülhet, mire itt jogerős döntés születne.

A nagy trükk: az Apple és a dupla ír

Sokkot okozott Brüsszel azzal, hogy 4 ezer milliárd forintnyi adót hajtana be utólag az Apple írországi cégétől. A döntésnek az ír kormány sem örül, pedig éves egészségügyi büdzséjét fedezné az összeg. Az Apple nem az egyetlen olyan cég, amelyik sikeresen és legálisan csökkenti minimálisra adóját, és az európai országok ebbe nemhogy belenyugodtak, de még támogatják is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!