szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Két bankárt épp most ítéltek el 12-24 hónapos börtönbüntetésre, mert csődbe vitték Izland egyik legnagyobb bankját. Még öt ügyön dolgozom, de remélem, hogy az év végéig le tudjuk zárni a dossziékat- mondta a különleges ügyész, aki nyolcadik éve kizárólag a pénzügyi válság bűnügyi vonatkozásaival foglalkozik.

Aztán persze még évekig eltartanak a perek - tette hozzá kissé meggyötörten. Izlandot teljesen a padlóra vitte a nagy pénzügyi válság, mert nagy bankjai- a londoni Cityvel és a New York-i Wall Streettel együtt- nyakig belemásztak a derivatív ügyletekbe. Az egész pénzügyi rendszer csődbe jutott, a politikai vezetőknek is menniük kellett. A különleges ügyész pedig megkezdte a vizsgálatot. Eddig mintegy 40 bankárt ítéltek el hosszabb-rövidebb időre.

 Golfpálya és Havanna szivarok, avagy milyen körülmények között töltik napjaikat a csalás miatt elítélt bankárok?

Ennek járt utána a párizsi Le Monde tudósítója. Skandináviában az a büntetés végrehajtás alapelve, hogy a börtönökben mindent meg kell azért tenni, hogy az elítélt minél könnyebben visszatérhessen majd a társadalomba. Nem a büntetés a cél, hanem az átnevelés. A csaló bankárok így egyáltalán nem panaszkodhatnak. A fogva tartás körülményei akár luxusüdülésnek is tűnhetnek. A körülmények igen romantikusak: a börtön sziget Izland talán legfestőibb vulkánjának közelében található. A Snaefellsjörkull vulkán a turista térképeken mindenütt megtalálható. A csaló bankárok számára tehát a csodálatos kilátás eleve biztosított.

A 35 hektáros börtön első pillantásra egy farmnak tűnik. Két - minden kényelemmel ellátott épület - szolgálja a csaló bankárok átnevelését. 22 elítélt él egy házban. Szinte mindig telt ház van, hiszen alig szabadul egy elítélt, máris küldi a következőt a bíróság. Hála a különleges ügyész munkájának, a nagy pénzügyi válság büntetőjogi felelősségét minden részletre kiterjedően tisztázták és tisztázzák. E tekintetben Izland különbözik Amerikától vagy Nagy-Britanniától, ahol csak nagyon kevesen kerültek börtönbe a milliárdos csalások miatt. Ott ugyanis általában csak a pénzintézetek felelősségét mondták ki, a vezetőkét nem. Izlandon más a helyzet: a vezető bankárokat személy szerint is felelősnek tartják és ennek megfelelően el is ítélik.

Igaz, hogy nem túl szigorúan. A börtönben pedig szabadon használhatják a számítógépüket. Minthogy a fogvatartott bankárok szinte kizárólag férfiak, ezért a női látogatók éppúgy részét képezik a napirendnek, mint a sportfoglalkozás. Van golf pálya is. Aki akar, hozathat Havanna szivart is. Amíg a börtön tart, nincs is baj, de a problémák utána kezdődnek: Izlandon mindenki ismer mindenkit. A csaló bankárok közmegvetés tárgyát képezik. A visszailleszkedés Izlandon tehát korántsem könnyű annak ellenére, hogy a luxusbörtön a vulkán árnyékában mindent megtesz ezért.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

Szijjártó: Nem költözik az izraeli magyar nagykövetség Jeruzsálembe

May: Nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

May: Nem lehetséges a megállapodásos kilépés a jövő héten

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Ezt alig tudja valaki a tavaszi nap-éj egyenlőségről

Jön az újfajta fogamzásgátló, bár kissé őrülten hangzik, hogyan működik

Jön az újfajta fogamzásgátló, bár kissé őrülten hangzik, hogyan működik

Víz alatti étterem nyit Norvégiában

Víz alatti étterem nyit Norvégiában