szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Adódhat olyan helyzet, amikor a munkavállaló vagy a munkáltató egyszerűen belefárad a fennálló munkaviszonyba, és azonnali hatállyal meg szeretné szüntetni az egymás közötti jogviszonyt. A felmondás előtt mindkét félnek érdemes alaposan átgondolnia, mit is szeretne elérni, annak mik a következményei, valamint mi a megfelelő jogi módja.

A munkavállalónak elege lett a munkájából, és kezdeményezte a munkaviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, amit az ügyvezető nem fogadott el. Azzal váltak el egymástól, hogy a munkavállaló "még alszik rá egyet", és másnap visszatérnek a kérdésre. Még aznap azonban sms-ben jelezte, hogy "átgondoltam a dolgot, másnap a munkaügyi bíróságon kezdek. Adtam esélyt annak, hogy közös megegyezéssel váljunk el, de most betelt a pohár a tisztességtelen bánásmóddal...".

Az ügyvezető válaszában kérte, hogy a felperes hozza vissza a kulcsokat, másnap reggel adja át a munkaeszközöket, és mindennel számoljon el. Felhívta a munkavállaló figyelmét arra, hogy másnaptól kezdődik a felmondási ideje, az pedig ugyanúgy munkaviszonynak számí. A munkavállaló és a munkáltató elszámolása, habár nem az eredeti időpontban, de végül is megtörtént.

A felek között nem volt meg a szükséges összhang, hiszen a munkavállaló a munkaviszonyának azonnali hatályú megszüntetéséről, illetve az ezt tartalmazó közös megegyezésről, míg a munkáltató felmondásról beszélt. A munkáltató pedig ebben a helyzetben – nyilvánvalóan felindult állapotban – olyan lépést tett, ami százezrekbe került neki később.

A munkaviszonyt ugyanis – a biztonság kedvéért – azonnali hatállyal szüntette meg, arra hivatkozva, hogy a munkavállaló megsértette a munkavégzési kötelezettségét, hiszen nem jelent meg a felmondási idő alatt munkavégzésre – írja az Adózóna. A munkaviszony-megszüntetést ugyanakkor a bíróság jogellenesnek találta. A Kúria ugyanis azt állapította meg, hogy a felperes munkaviszonya fennállt, amikor azt a munkáltató azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkavégzési kötelezettség megszegésére hivatkozással.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

A CSU elnöke szerint meg kell szüntetni a Fidesz néppárti tagságát

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni

Veszélybe kerültek az időjárás-előrejelzések, és még nem tudni, mit lehetne tenni