szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az idén várható 150 ezer lakáspiaci tranzakció megegyezik a 2008-as, az első, részben válság sújtotta év forgalmával. Az Otthon Centrum szerint 2017-ben a válság előtti évek átlagos szintjét is elérheti majd a forgalom, az adásvételek száma akár 160 ezer lehet.

Az Otthon Centrum idén a tavaly megindult növekedés folytatására számít, összesen 150 ezer lakáspiaci tranzakcióra. A piac elsősorban a fővárosban és a fővárosi agglomerációban, Nyugat-Magyarországon, a Balaton menti településeken és a nagyobb vidéki városi körzetekben lódult meg, az ország legtöbb településén nem volt érzékelhető számottevő változás.

A legnagyobb mértékű növekedésre az agglomeráció gyorsforgalmi utak által érintett térségeiben (Váci, Martonvásári, Gyáli járás), valamint a belvárosban számítanak az elemzők. A régióközpontokban és a főváros kerületeinek többségében a tavalyi évhez képest 15-25 százalékos növekedésre van kilátás.

A 2017-es év első félévére a várakozás nagyjából az idei évben tapasztalt tranzakciószám, 70-80 ezer adásvétel. Az év egészére nézve akár a válság előtti néhány év átlagos tranzakciószámához közelítő, azaz akár 160 ezer körüli adásvétel is lehetséges.

Lakáspiaci tranzakciók Magyarországon 2001-2016

©

Az idei év első kilenc hónapjában a fővárosban a használt lakások fele 10-25 millió forintért kelt el, az új építésű ingatlanok 60 százaléka pedig a 20-40 millió forint közötti ársávban. Az eladott ingatlanok többsége az új és használt lakásoknál egyaránt 80 m² alatti volt Budapesten. Az összes eladáson belül itt volt legnagyobb az értékesített új lakások aránya, közel harminc százalék. Vidéken a használt ingatlanok 50 százaléka 10 millió forintnál alacsonyabb áron kelt el, az újlakás-tranzakciók nagyobb része pedig a 10-20 millió forint közötti ársávban. Az új lakások aránya, az összes tranzakción belül mindössze 6 százalék volt.

Budapesten a használt társasházi lakások négyzetméterárai 250-500 ezer forint között alakultak; a legtöbb kerületben a lakások 10-50 százalékkal lettek drágábbak a tavalyi év ugyanezen időszakának átlagárához képest. Legnagyobb mértékben a belváros néhány kerülete, a VII. VIII., valamint az alacsonyabb árfekvésű pesti kerületek (XXI, XXIII) lakásai drágultak, míg a legkisebb mértékben a külső pesti kerületek többsége, ahol jelenleg is a legalacsonyabbak a fajlagos lakásárak (250-300 ezer forint/m²).

Egy rakás új projekt fut

A két hónappal ezelőtt végzett felméréshez képest további 50 új projekt jelent meg a fővárosban, ez azonban a budapesti kerületek projektekből való részülését arányok tekintetben nem befolyásolta. A jelenleg fejlesztés alatt álló lakások száma a két hónappal ezelőtti állapothoz képest 25 százalékkal nőtt. Összesen 320 projekt jelent meg eddig idén az online hirdetőfelületeken a főváros kerületeiben. A legnagyobb projektek keretén belül több száz lakás épül. Jelenleg a legnagyobb beruházás a Budapart, a XI. kerületi Kopaszi Gáton. Szintén jelentős a méretét tekintve a Budai Boleró, a Sasad Liget, a Levendula Lakópark, a City Home, és az Elite Park. Az épülő projektekben a kínálati lakásárak széles határok között, 300 ezer és  – 1,5 millió forint/m² között mozognak. A legdrágább projektek az II. V. és XII. kerületben találhatóak, míg a legkedvezőbb áron a külső pesti kerületek beruházásai érhetőek el.

A panellakások piacán a legdrágább lakások 350 ezer forint fajlagos áron keltek el a XI. és XIII. kerületben. Budapest többi kerületében 200-300 ezer forintos négyzetméterár volt meghatározó. Ezek az árak 10-30 százalékkal voltak magasabbak a tavaly év első kilenc hónapjához képest.

Az Otthon Centrum várakozása, hogy a korábbi negyedévekhez hasonlóan a következő időszakban kitart az árak emelkedése, de az elmúlt időszakhoz képest enyhébb lesz a növekedés mértéke, ami elsősorban az amúgy is leginkább heterogén, tehát az átlag értéktől nagy szórást mutató családi ház árak terén jelent erőteljesebb stabilizálódást, különösen vidéken. A fővárosban elsősorban a budai kerületek legkedveltebb városrészeiben és a belvárosban, valamint a megyei jogú városokban számít a lakásárak további 5-15 százalékos emelkedésére a következő időszakban az Otthon Centrum.

A háromnegyed éves adatok alapján országosan több mint 21 ezer építési engedélyt adtak ki országszerte, régiónként azonban jelentős különbségek vannak az engedélyek számában és a növekedés ütemében egyaránt. Megközelítőleg minden második engedélyt Közép-Magyarországon adták ki idén. Ezt követi a Nyugat-Dunántúlon kiadott 4600 építési engedélyek száma, amely az országos érték 21 százaléka volt. A legkevesebb engedélyt Észak-Magyarországon adták ki, összesen 550-et, ez azonban a régióban a tavalyi év ugyanezen időszakában kiadott engedélyek számának duplája. Az idei évben a legnagyobb mértékű növekedését a Dél-Dunántúlon mérték, ahol a háromnegyed éves adat a tavalyi év több mint négyszerese.

Építési engedélyek és átadott lakások Magyarországon (2000-2016 I. félév)

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

Mészárosnak jó oka van arra, hogy saját cégére bízza személye és vagyona védelmét

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

Vasárnap óraátállítás: a bécsi gyors már a téli időszámítás szerint indul Lőkösházáról

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla

A kamaraerdei otthon éléről is távozott a kamu doktorival lebukott Daróczi Csilla