szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az angliai Tesco Bank valószínűleg sorba rendezett séma alapján számozta ügyfelei hitelkártyáit, amelyek így könnyedén feltörhetőek voltak. A hackerek nem is tétlenkedtek, november elején 9000 számláról összesen 2,5 millió fontot emeltek le.

A Tesco áruházlánc saját alapítású banki üzletágának 136 ezer folyószámlával rendelkező ügyfele van. Egy november eleji csalási sorozatban 9000 számláról összesen 2,5 millió font tűnt el.

Balhé van az angliai Tescónál

A Tesco, amely pénzügyi szolgáltatásokat is nyújt Angliában, kénytelen volt blokkolni több ezer ügyfelének kártyáját, miután több számláról is eltűnt a pénz.

A Financial Times piaci információk alapján úgy tudja, hogy a Tesco Bank egy amatőr hibát vétett az érintett hitelkártyáknál. Azokat ugyanis szekvenciális séma alapján előállított számokkal bocsátották ki. A hackerek így könnyen próbálkozhattak a bankkártyák számaival netes boltokban. A bank nem fogott gyanút, hiszen minden kipróbált bankkártyaszám létező volt – írja a lapra hivatkozva a Portfolio.

A bankok nagy része éppen ezért egy véletlenszám-generátort használva adja meg a kártyaszámokat. A 2,5 millió fontos buktához az is hozzájárult, hogy a Visa rendszerén nincs korlátozva, hogy hányszor próbálkozhatnak a kártyaszámokkal az emberek, így egy botprogrammal hamar tesztelhették a kártyaszámokat és az azokhoz tartozó kódok kombinációit.

A Tesco Bank a lap értesülését nem erősítette meg a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva. Ugyanakkor a brit pénzügyi felügyelet mindeközben azt vizsgálja, van-e más olyan bank, amelynél hasonló hibát követhettek el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal

Szijjártónak köszönte meg a szlovák miniszterelnök, hogy összekötötte az oroszokkal

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain

Cseppet sem zavarja a Huaweit, hogy nincs Play áruház a telefonjain