szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyomozók vitték el Lengyelországban, de később elengedték az egyik legnagyobb magyar húsipari cég, a Hungary Meat olasz főtulajdonosát, Piero Pinit - írta a Figyelő. A lap szerint a Pini Polonia egyes vezetőit adócsalással és feketemunkával gyanúsítják.

Akciódús videóban kapta a főszerepet egy hónapja Piero Pini, a magyar hússzektorban is meghatározó érdekeltségekkel rendelkező olasz befektető a minap egy lengyel hatósági eljárás során – közölte a Figyelő.

Lengyelország legnagyobb vágóhídjának főtulajdonosát, valamint ottani ügyvezetőjét magukkal is vitték ugyanis az adónyomozók egy rajtaütésszerű akcióiban, amiről videó is készült.

December 8-án reggel a lengyel Központi Nyomozó Iroda (CBŚP) akciója során több mint 200 rendőr, határőr és adónyomozó szállta meg a Pini Polonia kutnói vágóhídi épületét. Egyebek között forgalmi adóval, valamint a munkavállalókkal, közöttük is a külföldi állampolgárok foglalkoztatásával kapcsolatos dokumentumokat kerestek.

Lengyelország legnagyobb húsfeldolgozó üzemében ugyanis nemcsak tősgyökeres helyiek, hanem nagy számban ukrajnai lengyelek is dolgoznak. Pedig a szakmában hajdan kevesen hitték volna, hogy ekkorára nő majd a rendszerváltással szinte egy időben startolt Pini-birodalom, amelynek bölcsője lényegében Magyarországon ringott.

„Pinit már nem fogja a kard", mondta egyik partnere kellő iróniával róla, aki már nem aggódik érte. Pár évvel ezelőtt lehet, hogy még belebukott volna egy ekkora – forintban számolva többmilliárdos – büntetésbe, de ma már szerinte nem. Ha esetleg jogerőssé is válik, komolyabb megrázkódtatás nélkül ki tudja fizetni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!