szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A fagyos időjárás visszafogja a költekezési kedvet, a vásárlók nem nagyon hajlandók a sarki közértnél messzebb menni.

A szokatlan fagyos időjárás alaposan felforgatja a vásárlási szokásokat és előreláthatóan valamelyest vissza is húzza a boltosok árbevételét. Ez egyelőre a jelenlegi megfigyelések szerint még nem csökkenést jelent az előző évhez képest, hanem kisebb növekedési ütemet a korábban vártnál – írja a blokk.com kiskereskedelmi szakblog. A legtöbb előrejelzés 2017-ben 4-5 százalékos növekedéssel számol a boltokban, áruházakban, hát januárban egyáltalán nem biztos, hogy lesz ennyi. Sőt.

A blokkk.com szakértők körében végzett felmérése szerint a vásárlók kevesebbet járnak boltba a fagyos időben. Az élelmiszerboltok látogatottsága esett vissza a legkisebb mértékben, sőt, egyes élelmiszer nagyáruházak forgalma még nőtt is a fagyos időszakban. Fagyos időben népszerűbbek a lakóhelyhez közeli élelmiszer boltok, ami persze lehet nagyobb szupermarket, diszkont egyaránt (a plázastop kedvező hatása, hogy a nagy diszkontok nem a városok szélén, hanem a kellős közepén terjeszkednek, így most mindenki jól járt).

Egy csomó élelmiszer nem bírja a fagyot

A legnagyobb veszély az, hogy jó néhány víztartalmú élelmiszer ugyan bírja a fagyot, de a felengedés utáni újrafagyasztást már nem. Így ha az élelmiszer szállítója, vagy a boltos nem jár el körültekintően és már vásárlás előtt átfagy az ennivalónak szánt árucikk, esetleg a vásárló fagyaszt egyet hazafelé menet, azt már később nem szerencsés újrafagyasztani. De hát a vásárló honnan is tudna az előzményekről.

A tojás a fagyasztás során tönkremegy, az állagromlás mellett a benne található folyadék meg is fagy, ami szétrepesztheti a héjat. Néhány élelmiszer fagyasztás után egyszerűen ehetetlenné válik, így a narancs, a mandarin, a grapefruit vagy az uborka. Nem fagyasztható a tejföl, a kefir, a túró és a joghurt sem, felolvadás, vagy felolvasztás után vizessé válnak. A puha sajtok a fagyasztástól szemcséssé válhatnak, a kemények pedig lisztszerűek lehetnek. Az őrölt paprika, a szárított fűszerek, a fokhagyma por, a curry, tehát az őrleményszerű fűszereknek nem tesz jót a fagy. A csokit sem fagyálló élelmiszer, mert kicsapódik belőle a kakaóvaj.
 
Akad olyan kozmetikum is, aminek árt a fagy, ilyen a rúzs, mely a hideg környezet hatására elkezd „izzadni”. A különféle vegyiáruknál is ügyelni kell a tárolási hőmérsékletre.

                  

A nagy hidegben ugyanakkor a sétálgatás kiváló terepe, ha éppen elérhető, a nagy bevásárlóközpont, így azok, melyek a város belső területein, jól elérhető helyen vannak, azért vonzzák a sok tévézést már megunó, a lakásból kiruccanni vágyó vásárlókat.

Az élelmiszerboltosok örömére jobban fogynak az alkoholféleségek, melyeket a hideg ellensúlyozására vesznek jó néhányan magukhoz, sokkal többször, mint eddig. Ennek valós egészségügyi hatása persze nem egészen így van, de hát a vásárlók hiedelme sok bástyát és söröskorsót ledöntött már, elég a nyári kánikula megugró sörfogyasztására gondolni.

Sok magyarázatot nem igényel, hogy a fűtéskiegészítő holmik, hősugárzók, villanymelegítők, vagy éppen a meleg takarók jobban fogynak. Az ablakpárna is kelendőbb. És akad olyan is, aki most szigeteli le az ajtó-, ablakrést, a barkácsáruházban vett szigetelőcsíkokkal. Az építőanyagok nem fogynak lázas ütemben persze.

Természetes, hogy a téli ruházati cikkek, sportszerek értékesítése nőtt, hiszen rég esett már a hegyekben ennyi sportolásra is alkalmas hó, a fagyos időjárás közepette. Az akciókon is érződik ugyanakkor a fagy, hiszen nem sietős a meleg téli holmik kisöprése a raktárakból.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!